Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці стали лідерами в нелегальній роботі в Чехії: чому так і чим це загрожує

  • 12.07.2019, 15:55
  • 503

Міністерство праці Чехії за весь минулий рік перевірило 7200 підприємств. Як виявилося кількість нелегальних трудових мігрантів за рік зросла удвічі, тепер їх майже 4 тисячі і більшість з них українці.

Про це розповіли в ефірі «Сніданку з 1+1».

«Незаконне залучення іноземців до праці пов'язане з тим, що роботодавці хочуть укластися в терміни виконання замовлень, і тому готові ризикувати», — повідомили у студії.

І найчастіше роботодавці «ризикують» за рахунок українців, бо 80% заробітчан-нелегалів, це приблизно три тисячі людей, наші співвітчизники.

«Головна проблема, що багато українців ніколи не читають договір з роботодавцем», — каже Олександр, який має агенцію з працевлаштування в Чехії. Він уже 5 років допомагає знайти роботу українцям.

Проблема, з якою стикається найчастіше — українці просто неуважні або безвідповідальні. Їдуть працювати до Чехії за польською робочою візою або й взагалі за закордонним паспортом.

А потім під час перевірок, які все частіше влаштовує чеська поліція — порушники мають проблеми з законом. Працівника-нелегала можуть депортувати та заборонити в’їзд до всієї шенгенської зони аж на 5 років.

«В українського громадянина є можливість 15 днів подати на апеляцію, але в основному люди про це не знають», — зазначає Олександр.

Легально в Чехії працює понад 120 тисяч громадян України, це кожен п'ятий працівник-іноземець. На оформення офіційного дозволу майбутні працівники мають витратити від 2 до 6 місяців. Можливо, це ще одна причина, чому українці — лідери серед нелегалів.

Нагадаємо, 2017 року повідомлялося, що у Чехії затримали та збираються депортувати найбільшу групу нелегальних працівників, більшість з яких є громадянами України.

Поліція під час облави затримала 85 нелегальних працівників складу продуктової інтернет-крамниці Rohlik.cz. 74 з них празьке управління поліції у справах іноземців вирішило депортувати, ще над 11 особами ведуться адміністративні процедури.

Схожі новини