Передплата 2024 «Добра кухня»

Це буде перший в Україні історико-культурний парк — місце подорожі у минуле

  • 25.06.2019, 16:51
  • 918

У Львові презентували проект унікального для України історико-культурного парку «Древній Звенигород»


Його створять у селі Звенигород, що за 25 км від Львова. Майже тисячоліття тому там було велике місто — одна з трьох перших княжих столиць українського Прикарпаття.

«Це буде парк, що поєднає у собі багато функцій. З одного боку ми робимо велику відпочинкову територію, куди зможуть приїздити туристи, а з іншого — продумуємо кожну деталь так, аби відвідувачі могли дізнатись якнайбільше інформації про княжі часи в Україні, а також про історію самого Звенигорода. Тож це буде великий навчальний та науковий центр», — пояснює одна з ініціаторок проекту створення парку, археологиня Наталя Войцещук.

Облаштування парку планують розпочати цього літа, очікують на необхідне фінансування Кабінету міністрів України. Заплановані роботи планують проводити трохи більше року. Сподіватимемось на офіційне відкриття у 2020 році. Фінансування створення парку відбуватиметься у рамках реалізації програми секторальної бюджетної підтримки ЄС. На це передбачено орієнтовно 12 млн грн. Замовником проекту є департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації.

«При створенні парку ми ставимо собі дві основні мети — збереження культурного шару пам’ятки археології та його консервація, а також представлення історії давнього столичного міста Звенигорода», — пояснює доктор історичних наук, багаторічна дослідниця Звенигорода, наукова керівниця проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Віра Гупало.

Площа парку становитиме більше, аніж 30 га. Основний акцент — на збереженні унікальної пам’ятки археології. Разом цим парк зроблять комфортним для відвідувачів: нинішню центральну площу села перетворять на велику відпочинкову зону, а на території давнього городища створять мережу доріжок, підсвітять та ознакують основні елементи.

«Парк — це динамічний простір, який має стати місцем подорожі у минуле. Мандрівка розпочнеться з центральної площі села, де буде облаштовано громадський простір та великий дитячий майданчик. Звідси відвідувачі переходитимуть у простір минулого: потрапляючи на територію городища вони зможуть подорожувати територією давнього міста. Завдяки інформаційним стендам та мультимедійним засобам можна буде побачити не лише сучасні ландшафти, але й реконструкції видів давнього міста. Для нас дуже важливо, що наблизитись до древньої столиці люди зможуть через сучасні технології, а не через відбудови споруд. Жодних будівельних робіт у розумінні заливання бетону та мурування з цегли в парку не буде. Матеріальні ж рештки будуть у музеї, де сформується добра експозиція. Саме ця подорож крізь простір та час стане основою парку «Древній Звенигород», — пояснює кандидат історичних наук архітектор проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Василь Петрик.

Відтворити вигляд давнього міста, зокрема, вдасться завдяки паралельному проекту «Древній Звенигород: брендинг та промоція княжої столиці», який цього року отримав фінансування від Українського культурного фонду. У його рамках буде створено 3D-реконструкцію княжої столиці XI — першої половини XIII ст., яка дозволить уявити, як жили мешканці Звенигорода майже тисячоліття тому, та згодом стане частиною експозиції. Окрім цього, а рамках проекту відбудуться презентації парку у Львові, Києві, Одесі, Кракові та Варшаві. Усі новини можна буде відстежувати он-лайн на сайті, а також на сторінках у соціальних мережах Facebook Instagram.

Ініціатори створення парку сподіваються, він буде актуальним передусім для львів’ян, але водночас зацікавить і туристів з України та з-за кордону. За словами Василя Петрика, його створення має дати поштовх для низки проектів на території села Звенигород та сусідніх сіл — від науково-дослідних до туристичних.