Передплата 2024 «Добра кухня»

Собаки, які були в зоні АТО, стали почесними учасниками виставки у Львові

Близько 300 собак різних порід з усіх куточків України, а також з-за кордону змагалися за звання найкращої у Львові на весняній міжнародній сертифікатній виставці собак усіх порід. Організатор – Львівське обласне об’єднання кінології «Тамерлан».

Виставка відбулася на стадіоні «Динамо». Її почесними гостями стали воїни АТО разом зі своїми собаками, які були разом із ними у зоні бойових дій на сході України. Так, чотирилапі воюють поруч із нашими бійцями, допомагають їм на передовій, за що отримують нагороди. Саме вони очолили колону учасників виставки. Були серед них тварини, яких наші бійці врятували у фронтовій зоні, були також треновані бойові собаки, які допомагали бійцям на блокпостах.

Учасникам та глядачам представили цих собак, а бійці розповідали про своїх чотирилапих помічників та друзів зворушливі історії. Історія кожної тварини вражала. Глядачі нагороджували їх бурхливими оплесками, медалями і смачними подарунками.

Очолював колону Тарас Шнайдер зі своїм чорним французьким бульдогом на кличку Чупакабрович. У зоні АТО собака був із господарем півтора року. Тарас розповів, що знайшов свого друга під Мар’їнкою — врятував це симпатичне чудо з-під завалів після вибуху. У пса було поламано сім ребер, пошкоджений хребет, у голові стирчав осколок, зламана нижня щелепа і задня ліва лапа. Оскільки Тарас має стосунок до медицини, він зумів виходити собаку. Чупакабрович своєю поведінкою показує, наскільки тварини вміють бути вдячними, розумними і допомагати людям. За 1,5 року служби цей маленький собачка знайшов і врятував з-під завалів 27 людей.

«Він виконував роль психолога, хлопці приходили до нього, щоб поспілкуватися», — розповідає Тарас Шнайдер про чотирилапого друга.

Зараз Чупакабрович разом із учасниками школи «Dog friend» виступатиме перед бійцями АТО у госпіталях, військових частинах. Тарас Шнайдер перебував на фронті три роки — спочатку добровольцем, потім був мобілізований, згодом знову підписав контракт.

Знайомимося ще з одним бійцем, Віталієм Максимкіним. На грудях у нього чимало нагород — за Піски, за Мар’їнку, а поряд — чотирилапа подруга на псевдо Моня, яка була з ним у зоні АТО — ООС із двомісячного віку. З нею вони нерозлучні. Собачка, за словами Віталія, стала своєрідним позаштатним психологом для наших бійців. Історія її теж непроста і зворушлива. «Мені її маму, стафа 2,5 років, віддали місцеві з Красногорівки, після того як ми звільнили цей населений пункт. Я привіз собаку додому, злучив із пітбулем, народилося семеро цуценят, Моня — останньою. Вирішив її забрати зі собою. Так вона на фронті десь з 2−3-х місяців. Не уявляю, як би я без неї воював», — розповів Віталій Максимкін.

Павло Корнієнко прибув на кінологічну виставку з військового госпіталю, де проходить лікування після важкого поранення. Йти у колоні не зміг¸ бо ще не зажила нога. А от представити свого друга Петровича — залюбки. Із цим милим створінням Павло познайомився у 2016 році, під час четвертої хвилі мобілізації. Нікому не потрібне цуценя бігало від намету до намету у пошуках їжі. Павло почав дбати про собаку, а той прикипів до бійця і був із ним всюди — на нарадах, шикуваннях, бойових позиціях. Щоправда, під час одного з обстрілів пес налякався і кудись побіг. Але за 12 діб знайшов наметове містечко і свого господаря і відтоді вони нерозлучні. Зараз пес своєю присутністю допомагає у реабілітації Павла.

Також у параді взяли участь собаки, які служать у військових частинах на передовій. Це німецькі вівчарки. Ось у колоні крокує німецька вівчарка Ніка поруч зі своїм власником Володимиром Фіалковичем, який служить у військовій частині 3002. Собака була в зоні ООС понад три місяці, на блокпостах у Луганській області охороняла наших бійців, попереджала про підхід ворога, допомагала знімати їм фізичні навантаження. Німецький вівчур Рекс (власник Володимир Баба) був у Луганській та Донецькій областях понад шість місяців. Річард (власник Роман Харечко) — із військової частини 4114 Нацгвардії. Пес шукав вибухівку на блок-постах, нагороджений медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня. Рекс зі своїм господарем Романом Жигою брав участь у охороні блок-постів Луганської і Донецької областей.

Після параду відбулися показові виступи службових собак — вихованців Навчального центру Нацгвардії України у Золочеві. Нацгвардійці та їхні чотирилапі соратники показали вміння діяти в умовах обстрілу. Собаки були у «спецодязі», в тому числі й окулярах — для захисту від диму та інших подразників. Це вівчарки малінуа, які займають призові місця у міжнародних змаганнях, несуть службу у зоні проведення ООС, показують непогані результати. Наприклад, Кенді (господар капітан Малий) за високі результати у службі нагороджена відзнакою ІІ ступеня.

Фото Наталки КРИНИЧАНКИ

Схожі новини