Передплата 2024 «Добрий господар»

Студентка зірвалась з руїн старовинної фортеці на Тернопільщині, куди вилізла задля селфі: усі подробиці

  • 14.04.2019, 09:09
  • 664

У місті Кременець Тернопільської області із Замкової гори впала 16-річна дівчина. Вона видерлася на мур, щоб сфотографуватися, але втратила рівновагу і скотилася на 30 метрів додолу.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Життя дівчині врятувало одне з дерев, котре затримало падіння, інакше вона могла пролетіти всі 400 метрів — таку висоту має гора. Рятувальники спускали постраждалу на ношах, тепер дівчина в реанімації. Під дверима мама, котрій повідомили — в її доньки подвійний перелом щелепи і забій головного мозку.

«То Богу дякувати, я прошу Бога, що воно так обійшлося, що вона жива — більше я не хочу нічого», — каже Алла Чепчур.

На Замковій горі лише поодинокі туристи, немає на вході і працівників, які зазвичай продають квитки, тож туди може зайти будь-хто. Щоправда, повсюди на стінах розвішені попередження про те, що мур в аварійному стані і видиратися на нього небезпечно. Але ці написи практично непомітні — люди на них не зважають. Одногрупники постраждалої дівчини припускають, що вона так само могла не звернути увагу на заборону. У профучилищі кажуть, що дівчину та ще трьох її одногрупниць з пар забрав майстер виробничого навчання.

«Залучив учнів до прибирання території», — каже заступник директора Почаївського ВПУ Анатолій Німуха.

Майстер відвіз дітей за 17 кілометрів у село Великі Бережці, бо там начебто хтось його попросив допомогти з прибиранням. У селі цей факт підтверджують — хтось працював у лісі на смітниках. Сільський голова каже, що була толока, але неповнолітніх з училища для прибирання запрошувала не він, а хтось з односельців.

«Бачив четверо, по-моєму, молодих людей. Я не знаю, хто з них вчитель, вони всі однакового віку приблизно», — каже сільський голова Великих Бережців Микола Федорук.

Педагог, який возив дівчат на толоку, від коментарів відмовився. Керівництво училища вчинок підлеглого пояснює тим, що той хотів віддячити ученицям за працю, тому й повіз дівчат на непланову екскурсію Замковою горою. За цим фактом у навчальному закладі проводять службову перевірку.

«Майстер порушив, звичайно, всі правила. По головці його не погладять», — прогнозує Анатолій Німуха.

Запитання до педагога мають і родичі дівчини.

«Певно, що недогледів. Я не знаю, міг би їх не пустити на ту стіну, чи як», — каже брат потерпілої Андрій Чепчур.

Також його цікавить, чому по аварійних замкових мурах узагалі дозволяють ходити.

«Має хтось за цим дивитися, щоб на ці мури не лізли», — вважає він. Керівник державного заповідника, на балансі якого мури Замкової гори, підтверджує, що руїни фортеці в аварійному стані, але ремонту найближчим часом не буде.

«Там таблички висять», — коментує вжиті заходи безпеки Вадим Микуличин.

Випадок із падінням туристки, з його слів, у них стався вперше, але щось змінювати із обслуговуванням стін замку не збираються. Тим часом поліція розпочала кримінальне провадження стосовно майстра училища, який повіз дітей на травматичну екскурсію.

Схожі новини