Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові відбудеться волонтерсько-мистецька Хресна дорога — на підтримку військовополонених

У Львові у неділю, 14 квітня, стартує унікальний проект «Хресна дорога України» — спільна акція львівських митців та волонтерів.

Це мистецька інтерпретація канонічної хресної дороги, яку проходять вірні під час Великого посту. Однак тут кожна з чотирнадцяти стацій (частин) події, окрім молитовного наповнення, буде відтворювати ще й події сучасної історії України 2013 — 2018 років, такі як Майдан, початок АТО, Дебальцево, Іловайський котел та інші.

Кожна стація буде тематично проілюстрована картиною та відтворена у пісні та поезії. За словами співорганізаторки акції Ганни Соляр, за підготовку проекту радо взялись не лише знані митці, а й небайдужі представники різних фахів. Наприклад, картину 2-ї стації «Анексія Криму» написав директор львівського музею І. Франка Богдан Тихолоз, автором же фінальної 15-ї стації «Збірний образ звитяжної України і її воскресіння» став знаний іконописець Лев Скоп.

У хресній ході візьмуть участь родини військовополонених та воїни, вже звільнені з полону. Тарас Колодій, кіборг, який провів у російському полоні 697 днів, наголосив, що «новина про цю „Хресну ходу України“ дійде й до полонених, і для них це буде велика підтримка, щоб жити та боротися далі».

«Хресна дорога України» відбудеться за підтримки храму Стрітення Господнього (вулиця Клепарівська, 30а), біля якого й розмістять стації. Хресна хода розпочнеться одразу після літургії, приблизно о 13.00. У другій частині події візьмуть участь музичні виконавці Оксана Чухліб, Лілія Сютик, гурт «Жайвір» Української академії друкарства та інші. Пізніше усі 14 картин виставки відправлять у подорож Україною, аби з ними познайомилися якомога більше людей.

Схожі новини