Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Самборі засипало сміттям 45-річного батька чотирнадцяти дітей із Закарпаття

  • 10.04.2019, 12:29
  • 4 588

Самбірський сміттєвий полігон уже кілька років зберігає за собою статус чи то господарської, чи то політичної «прифронтової зони», у всякому випадку, неодмінний атрибут «війни» — блокпост, уже є.

Його встановили місцеві активісти, аби не пропустити жодної іногородньої машини. Бо депутати міської ради вкотре дозволили львів’янам возити свій непотріб. Та в місті здійняли екологічний ґвалт і міський голова Юрій Гамар призупинив прийом. Однак небайдужі не повірили і стоять на чатах при вїзді до полігону.

Наприкінці минулого тижня до військової термінології додався ще один термін — жертви… Багато років поспіль на території полігону замість сміттєсортувальної лінії працюють заїжджі із Закарпаття роми. Часами, кажуть, їх було до чотирьох сотень. Мешкали у наметовому містечку, спорудженому з того, що люди у контейнери викидають… Отож, три обивателі сміттєзвалища у пошуках металу влізли у якусь сміттєву долину і несподівано чи то шар грунту, чи сміття їх привалив. Двоє змогли самотужки вибратися з полону, а третього відкопали уже мертвим — 45-річного батька чотирнадцяти дітей, мешканця Закарпаття. Подія здійняла багато галасу, в поліції відкрили кримінальне провадження, бо факт смерті відбувся. Роми, зважаючи на трагічність події, вирішили покинути нещасливий для них Самбір. Вони пригадали, що наприкінці року у циганському наметі згорів п’ятнадцятирічний підліток. Невідомо, звідки взявся вогонь, але на згарищі знайшли тіло… Цю смерть у скрижалях кримінальних історій десь заникали, але роми залишилися на місці стоянки… Після чергової жертви уже вирішили, що Самбір для них не є щасливим чи прибутковим містом і вирішили нас покинути.

Чому сторонні особи жили та трудилися на полігоні, адже об’єкт режимний і туди навіть нашого кореспондента пускали виключно за посвідченням? Річ у тім, що роми жили там десятиліттями, бо такий у них стиль життя і специфічний бізнес… Коли все сталося, керівник Самбірського комунального підприємства Євген Квас запропонував «Високому Замку» екскурсію на полігон. Ми застали після трагедії двох дівчаток, які, побачивши підозріле авто начальника, умить кудись зникли, а двом чоловікам вистачило мужності побалакати. Оплакують жертву і кажуть, що їхній трудовий люд уже виїхав звідси, залишилися лише вони, щоб «підчистити справи». Директор комунального підприємства Євген Квас на радощах обіцяв стерти з лиця землі ромські намети, а нам розповів таке: «Як тільки восени прийшов на цю посаду, відразу зрозумів, що така кількість сторонніх осіб на полігоні, може обернутися лихом. Звертався у поліцію, аби розігнали, але… Один сторож на зміні не може прогнати з 13 гектарів необгородженої площі усіх ромів. Зрозумійте правильно, не можу цілий день розганяти циганів. Ми робили такі спроби. Втікають у різні боки, а за півгодини знову звідкись вилазять…»

…А Самбір вирішив, що тепер майже нічим не відрізняємося від сумнозвісних Грибович, але там загинули надзвичайними.

Схожі новини