Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Платите за дитячий садочок? Отримайте компенсацію від держави

  • 20.03.2019, 18:33
  • 7 453

Батьки можуть відшкодувати 18% витрат, — якщо мають документи про оплату.

Досі на податкову знижку могли претендувати студенти-контрактники або їхні батьки, якщо вони оплачували навчання. З цього року можна отримати компенсацію за будь-які витрати на навчання — чи це школа раннього розвитку, приватні садки чи навіть мовні курси.

З міни до Податкового кодексу набули чинності 28 липня 2018 року. Тож усі витрати на навчання після цієї дати теоретично можна включати до податкової знижки. Але для цього треба мати договір та документи, які підтверджують оплату. І якщо з договором про навчання у приватному садку чи школі проблем переважно не виникає, то чимало платних гуртків у звичайних школах жодних документів не видають.

«У мене троє дітей. Дівчатка ходять на танці у школі — це по 300 гривень на місяць, син пішов на айкідо — ще 500. На танцях не дають жодних квитанцій, на айкідо тренер сказав, що за потреби може укласти договір, але він оформлений як ФОП. І чи буде враховуватись вартість спортивного гуртка як оплата за навчання?», — запитує Тетяна Куць.

Як пояснив «ВЗ» начальник управління податків і зборів фізичних осіб ГУ ДФС у Львівській області Володимир Коваль, платник має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти — для компенсації вартості здобуття відповідної освіти. Тобто немає значення, яка форма власності такого закладу. Головна умова — за документами основним видом його діяльності є саме освітня діяльність. Навіть якщо це документи ФОП, який займається саме освітньою діяльністю, то вони також дають право претендувати на податкову знижку. (Щоправда, оскільки для проведення освітньої діяльності потрібна ліцензія, деякі приватні садочки, які коштують 3−5 тисяч гривень на місяць, формально не є навчальними закладами).

Як розраховують податкову знижку? Припустимо, 2018 року ви отримали заробітну плату в сумі 100 тисяч гривень. З неї вирахували 18% ПДФО — це 18 тисяч грн. (згідно з довідкою з місця роботи про нараховану заробітну плату). При цьому минулого року ви сплатили за навчання дитини 9 тисяч грн. Податкову знижку розрахують так: 18 000 — (100 000 — 9000) х18% = 1620 грн. Тобто саме 1620 грн. вам повернуть.

Якщо у сім’ї кілька дітей, які навчаються, один з батьків може включити до податкової знижки на навчання суми коштів щодо усіх дітей, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо). Подавати декларацію може лише той з батьків, який офіційно працевлаштований та сплачує податок з доходів фізичних осіб. Якщо студент працює і сам оплачує навчання, то подавати документи на податкову знижку повинен саме він. Приватні підприємці та самозайняті особи скористатись податковою знижкою не можуть.

Які документи потрібні? 2019 року подаються декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік.

Аби скористатися податковою знижкою, до фіскальної служби за місцем реєстрації, окрім самої декларації про майновий стан і доходи, треба подати:

— копії паспорта (і студента, і того з батьків, хто подає декларацію);

— копію договору з навчальним закладом;

Автор: Зіновія ВОРОНОВИЧ

— копії квитанцій про сплату за навчання за звітний рік;

— документи, які підтверджують ступінь споріднення (копія свідоцтва про народження дитини);

— копії ідентифікаційних номерів — дитини і одного з батьків;

— оригінал довідки з місця роботи про нараховану заробітну плату, утриманий податок на доходи фізичних осіб та суму податкової соціальної пільги (в разі її наявності) за звітний податковий рік;

реквізити банківського рахунку (саме туди перекажуть гроші).