Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів’янин очолить групу полярників

Учасників української експедиції обрали на відкритому конкурсі серед 178 осіб

Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) визначився з командою зимівників 24-ї Української антарктичної експедиції.

Як повідомили на сайті НАНЦ, цьогоріч рекордна кіль­кість людей висловила бажання працювати на станції «Академік Вер­надський» — 178 осіб, з них 32 жінки. На цій постійно діючій станції україн­ці уже впродовж 30 років проводять низку полярних досліджень, які до­зволяють зрозуміти й прогнозувати глобальні зміни клімату.

На основі конкурсу обрали дванад­цятьох науковців, що зимуватимуть в Антарктиді: 10 чоловіків та двох жінок (дослідника-біолога і лікаря). Вось­меро з них вже зимували на станції, а четверо — «новачки».

Серед старожилів станції рекор­дсменом є Богдан Гаврилюк, для якого це повернення до Антаркти­ки має стати восьмим у житті. Чет­веро обраних спеціалістів уже зиму­вали разом (2015−2016 та 2017−2018 роки). Семеро спеціалістів — кия­ни, по одному зі Львова, Закарпаття, Харкова, Одеси та Херсонщини. Один з учасників експедиції — ветеран АТО, інша — волонтерка ГО «Захист Патрі­отів».

Керівником групи зимівників став доцент кафедри зоології ЛНУ іме­ні Івана Франка, відомий укра­їнський зоолог та полярник Ігор Дикий, який має значний досвід зи­мування в Антарктиді. 44-річний львів’янин брав участь у двох антарк­тичних експедиціях.

Зараз майбутні учасники експе­диції проходитимуть медичне об­стеження та візьмуть участь у трену­ваннях. В Антарктиду вони вирушать наприкінці березня, на станції «Ака­демік Вернадський» пробудуть цілий рік.

Схожі новини