Передплата 2024 «Добре здоров’я»

4 лютого — Всесвітній день боротьби з раком

  • 04.02.2019, 09:06
  • 1 723

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day). Цей захід щорічно організовує Міжнародний протираковий союз (International Union Against Cancer, UICC) з 2005 року. Також у деяких країнах дата отримала назву Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями.

Про це повідомляє Прямий.

В цей День небайдужі привертають увагу суспільства до цієї глобальної проблеми, нагадують про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

За даними ВООЗ, існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей.

Більше 60% нових випадків захворювання на рак зареєстровані в країнах Африки, Азії та Центральної і Південної Америки. У цих регіонах відбувається 70% всіх випадків смерті від раку.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку: раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу.

У всьому світі найбільша кількість жінок помирає від наступних п’яти видів раку: раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти — більше 20% смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірного вживання алкоголю. У країнах, що розвиваються, до 20% випадків смерті від раку можна уникнути шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

Варто відзначити, що щорічно, починаючи з 2008 року, Всесвітній день боротьби проти раку проходить під певною темою. В 2016—2018 роках цей День відзначали під гаслом «Ми можемо. Я можу». Тема 2019 року: «Я є і буду». 4 лютого людям пропонують зробити колективні або індивідуальні заходи з полегшення тягаря раку.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень