Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відому картину Ренуара у Відні вкрав злодій-професіонал з України

  • 26.01.2019, 09:07
  • 743

В Амстердамі поліцейські затримали одного з трьох підозрюваних у викраденні картини французького імпресіоніста П’єра Огюста Ренуара з будівлі аукціонного дому Dorotheum у Відні. Ним виявився 59-річний громадянин України.

Українець вже був раніше судимий за скоєння схожого злочину в Україні, пише «Укрінформ». Підозрюваного затримали в Амстердамі у середині грудня 2018 року, а 28 грудня його перевели до Відня, тож наразі він перебуває у столиці Австрії.
Ще 26 листопада 2018 року щонайменше троє людей викрали з будівлі аукціонного дому Dorotheum у Відні картину Ренуара орієнтовною вартістю близько 120−160 тисяч євро.

Як зафільмували камери аукціонного дому, троє чоловіків зайшли до Dorotheum та цілеспрямовано пішли на другий поверх, де була розміщена картина Ренуара в рамках запланованого на наступні дні аукціону. Зловмисники вирізали полотно 1895 року розміром 27 на 40 см прямо з рами, після чого залишили різними виходами будівлю. Крадіжка була виявлена працівником аукціонного дому пізніше.

Під час затримання громадянина України в амстердамському готелі поліцейські виявили сумку. Відповідно до даних з камер спостереження, саме у ній і винесли твір Ренуара. Австрійські ЗМІ пишуть, що чоловік спеціалізується на викраденні витворів мистецтв.

До слова, у 2005 році в Україні його засудили за викрадення картини Івана Айвазовського з одного з українських музеїв.

Двох інших співучасників злочину продовжують шукати. Потенційний покупець викраденої картини може перебувати у Північній Європі.

Схожі новини