Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У відділеннях пошти можна буде обміняти валюту

  • 08.01.2019, 10:56
  • 560

Українці зможуть купити і продати іноземну валюту не лише у банках або обмінних пунктах небанківських фінансових установ (НФУ), а й в поштових відділеннях.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відповідні зміни затверджені постановою центробанку № 9 від 2 січня 2019 року «Про затвердження змін до окремих нормативно-правових актів НБУ» і набувають чинності 7 лютого 2019 року одночасно з набуттям чинності законом «Про валюту і валютні операції».

Згідно з постановою, оператори поштового зв'язку зможуть отримати в НБУ ліцензії на проведення банківських операцій за наявності понад 50 структурних підрозділів, які розташовані на 50% території України; отримання не менше ніж 50% доходів від діяльності у сфері надання поштових послуг; відповідності вимогам до фінансового стану, структури власності, репутації та профпридатності керівного складу.

Крім того, НБУ пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам.

Зокрема, удвічі зменшено мінімальний розмір власного капіталу НФУ до 5 млн грн із 10 млн грн за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць потребуватиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн замість 10 млн грн. НБУ також скасував вимогу щодо наявності у НФУ не менше ніж п'яти структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Нацбанку, що регулюють порядок проведення валютно-обмінних операцій та з питань організації захисту приміщень НФУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть шість місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. Відлік перехідного періоду стартує з дати набуття чинності законом «Про валюту і валютні операції», тобто з 7 лютого 2019 року, і триватиме до 7 серпня 2019 року.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, що мають генеральні ліцензії на здійснення діяльності з обміну валют, отримані до дня набуття чинності законом «Про валюту і валютні операції», зможуть і надалі здійснювати валютно-обмінні операції на підставі цих ліцензій.

Для суб'єктів, які такої ліцензії не мають, але мають намір здійснювати валютні операції з переказу коштів і торгувати валютними цінностями в готівковій формі, НБУ встановив порядок і умови оформлення відповідної ліцензії.

Схожі новини