Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Я втратила 2000 грн через спекуляцію банків… А ми дивуємося, чому „процвітають“ незаконні валютники?»

Національний банк України заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти через їхню зношеність

У соцмережах я натрапила на відео, на якому військовослужбовець розповідав про те, що хотів обміняти 100 доларів у Львові в одному з обмінників на вокзалі. Але дівчина сказала, що не може прийняти ці гроші за курсом, бо вони пошкоджені. Обміняє їх хіба що за нижчим курсом. Військовий здивувався, бо жодних пошкоджень купюра не мала… На відео дійсно було видно, що купюра є цілою (єдине, що була старого зразка). Не менше дивує той факт, що у Львові й досі орудують нелегальні валютники, які обмінюють гроші просто на дорозі… Є така «точка», зокрема, біля Привокзального ринку.

Журналістка «ВЗ» розбиралася у цій ситуації.

Знайома, яка працює у банку, одразу сказала, що обмінники не мають права відмовляти людям в обміні валюти. Їхні дії - незаконні. Невже валютники банально заробляють на різниці курсу, пропонуючи продати (купити) валюту дешевше?

Голова Національного банку України Андрій Пишний написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

— Обмін готівкової валюти в Україні - одна з топтем, що стрімко спалахнула протягом останніх тижнів. Ми провели низку зустрічей з представниками банків та небанківських фінансових установ, які здійснюють валютно-обмінні операції, щоб разом детально проаналізувати ситуацію та розробити план заходів. Що ми побачили — штучно створений ажіотаж, якому, на жаль, свідомо чи несвідомо «підіграли» деякі небанківські фінансові установи та банки. І який призвів до хвилі невдоволення громадян.

Для чіткого розуміння буду максимально лаконічним:

  1. Національний банк не встановлював жодних обмежень щодо обміну валют на основі року випуску банкнот. Нормативно-правовими актами НБУ прямо заборонено (!) встановлювати будь-які подібні обмеження. Окремо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 «білих» доларів на 90 «синіх» — це не просто грубе порушення, це — аморально і неприпустимо, особливо в умовах війни.
  2. Щоб унеможливити подібні недоброчесні спекуляції та мінімізувати непорозуміння, Національний банк ухвалив зміни до своєї «нормативки» — скасував визначення незначного зношення банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам у обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот. Це значить, що касир не може «на око» оцінювати справжність банкнот чи їх стан та відмовляти в здійсненні валютно-обмінної операції, бо йому здалося, що десь не співпадає малюнок чи не такий колір. Отже, ми повністю прибираємо людський чинник!
  3. До представників банків та небанківських установ донесено принципову позицію НБУ і та у разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як не дотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайства. За такими фактами ми встановлюємо посилений контроль та вживатимемо адекватні заходи впливу. Національний банк в залежності від рівня вчиненого правопорушення застосовуватиме заходи впливу, які передбачають і суттєві штрафи у розмірі до 400 000 гривень для банків, які незабаром будуть збільшенні за суттєві порушення та у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи, для небанківських установ.
  4. Звертаюся до громадян: банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом в іноземній державі, є дійсними(!), отже, ви можете обмінювати їх на гривні в будь-який час. Не втрачайте свої заощадження в спровокованій панікою гонитві за обміном валюти «білої» на «синю». Фантомні перестороги, які ви можете почути чи прочитати, щодо таких банкнот — безпідставні. Національний банк тримає це питання на посиленому контролі і розглядатиме скарги громадян на банки чи небанківські фінансові установи за суб'єктивну відмову в обміні валюти, належним чином реагуючи на порушення і недобросовісність.

Під постом голови Нацбанку з’явилися, зокрема, обурливі коментарі щодо заборони обмінникам показувати курси валют (поза межами обмінників). Дописувачі цікавилися, коли таку заборону знімуть? Писали і про шахрайські схеми, пов’язані з обміном валют …

Ірина Крилова написала:

— НБУ запровадив стільки обмежень для банків та ПОВ, що вони почнуть закриватися. Тобто банківські установи, мабуть, виживуть, бо у них є «внутрішні постанови», але обмінники, думаю, помруть у муках. Бо у нас усі клієнти впадають в істерику: купувати хочуть лише сині долари, а здавати «лахміття». І зараз НБУ все це активно підтримує. Що це: боротьба з обмінниками?

Я вважаю, що очі та руки касира з досвідом роботи набагато надійніше щодо справжності купюри, ніж будь-який детектор. Але ви змушуєте касира приймати усі купюри! Бо, бачите, детектор їх пропустив! Це якесь спонукання до прийому фальші? Чи як це розуміти? Адже сам НБУ ті долари або євро не приймає від касира або від фірми. Ще й звинуватить у тому, що непрофесійні, бо прийняли фальші! І як тепер все буде?

Обмінники будуть приймати все підряд, і, звичайно, все це будуть продавати клієнтам… І не допоможе істерика та скандали клієнтів, бо в касі обмінника просто не буде інших купюр! Люди побіжать здавати те, що ховали роками, а воно вже цвіллю поросло… Буде стільки скарг та істерик, що і штату НБУ не вистачить, аби все це прочитати… Це моя особиста думка, бо маю дуже великий досвід роботи.

Ще одна дописувачка теж залишила коментар:

— Попри те, що я тривалий час працювала у банківських установах, я так і не змогла здати валюту, — написала Таїсія. — Бо деякі купюри були 1996 року, а деякі, зі слів касирів, мали ознаки «цвітіння» під ультрафіолетом… Запропонували за деякі купюри — 200 грн (так оцінили вартість однієї банкноти), а ті, що за 1996 р. — по 300 грн. Хоча саме цю валюту я купувала в тому ж банку лише взимку! От де правда? На вигляд банкноти всі як новенькі, без жодної плямки. І не факт, що до кінця дня, ті ж касири не продали мою валюту комусь іншому, заробивши привабливі «комісійні». Я втратила 2000 грн просто через спекуляцію банків. А ми дивуємося, чому «процвітають» незаконні валютники?

Схожі новини