Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна просить союзників надати військову допомогу та посилити санкції проти Росії через агресію в Азовському морі

  • 26.11.2018, 08:40
  • 386

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест Російській Федерації через дії з нападом та захопленням кораблів ВМС України в Азовському морі.

Про це повідомила прес-служба МЗС.

У заяві йдеться, що злочинний режим Кремля вкотре продемонстрував те, що він не має ніяких меж у своїй агресії й готовий до будь-яких актів проти України.

«Напад на українські судна, які здійснювали морський перехід з порту Одеса до порту Маріуполь з дотриманням положень усіх чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів та правил навігації, є черговим актом збройної агресії Російської Федерації проти України, як це визначено, зокрема, у Статті 2 Статуту ООН та положеннями Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 про визначення агресії. Росія фактично розширила свої військові дії проти України на море. Кремлівський злочинний режим сьогодні вкотре продемонстрував, що він не має меж зупиниться у своїй агресивній політиці і готовий до будь-яких актів агресії проти нашої держави.

Україна вимагає невідкладно надати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, забезпечити їхнє негайне безпечне повернення на Батьківщину, а також повернути захоплене військове майно та компенсувати українській стороні завдані їй збитки.

Уся відповідальність за подальше загострення ситуації в регіоні Азовського та Чорного морів та підрив процесу мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту повністю покладається на кремлівський режим.

Звертаємося до наших союзників та партнерів вжити усіх необхідних заходів для стримування агресора, у тому числі через застосування нових та посилення існуючих санкцій, а також надання Україні військової допомоги для захисту територіальної цілісності та суверенітету України в рамках міжнародно визнаних кордонів", — йдеться у заяві МЗС.

Як писав «ВЗ» у мережу виклали відео провокації, у результаті якої російські агресори протаранили українське судно.

Нагадаємо, всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Схожі новини