Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко пообіцяв захист священикам МП, які приєднаються до Єдиної помісної церкви

  • 20.09.2018, 11:58
  • 525

Держава захистить права священиків УПЦ Московського патріархату і мирян, які добровільно вирішать приєднатися до Єдикної помісної української православної церкви.

Про це Президент Петро Порошенко заявив, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, повідомляє Укрінформ.

«Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою, називати її так само й будуть, для того щоб полегшити розуміння. Але в той же час я гарантую, що держава захистить, не треба їх лякати, захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, для того щоб разом з іншими православними творити Єдину помісну православну українську церкву», — наголосив глава держави.

Він нагадав, що екзархи Вселенського Патріарха повідомили, що процес надання автокефалії виходить на фінішну пряму.

«Хочу окремо наголосити: я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але я точно впевнений, що колесо цієї історії ми з вами розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе», — зауважив глава держави.

Він наголосив, що вирішальним у боротьбі за автокефалію «стали останні чотири роки від початку тихої, кропіткої, а тепер уже публічної дипломатії».

«Як і велить Святе Письмо, ми з вами не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава», — наголосив Президент.

Раніше Порошенко заявляв, що не допустить провокацій та кровопролиття після того, як Українська православна церква отримає Томос про автокефалію.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський Патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Схожі новини