Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Незаконне затримання, голодування, ще й катування»: Денісова вимагає негайного допуску до Балуха

  • 15.09.2018, 13:58
  • 483

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від російської влади негайно допустити її до українського активіста Володимира Балуха, якого жорстоко побили у СІЗО в Сімферополі.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook після того, як стало відомо про побиття Балуха.

«Вимагаю негайно допустити мене до Володимира Балуха! У будь-яку хвилину я готова виїхати до нього!», — написала Денісова.

Український омбудсмен обурена ситуацією, яка склалася з українським політв'язнем, і тим, як цинічно їй говорять неправду про умови його утримання.

«Незаконне затримання, голодування, а тепер ще й катування. Учора українського політв’язня Володимира Балуха жорстоко побили та погрожували розправою: „на „яму“ кинути“. Усі пам’ятаєте, за що. За стійку проукраїнську позицію. За синьо-жовтий прапор на будинку. За волю та жагу до свободи», — заявила Денісова.

Вона розповіла, що омбудсмен Р Ф Тетяна Москалькова запевнила її, що «кожен сантиметр СІЗО знаходиться під постійним відеонаглядом», а Балух начебто сам спровокував конфлікт. «Тетяна Москалькова каже, що його мали покарати. Не зробили цього лише «учитывая его состояние».

«Та я знаю правду. Його вивели з камери, подалі від відеоспостереження, і намагалися поставити на коліна. Він плював в обличчя наглядачам, але його не зламали. За непокору кати звалили українця на підлогу, одягнули кайданки, били по голові, печінці і залякували. У цей час „сусіди“ Балуха прибрали в камері. Коли над ним знущалися, інші ув’язнені зробили все можливе, щоб зразкові умови утримання показати світові. У РФ розігрують для України виставу», — написала український омбудсмен.

Вона також зазначила, що попереду Балуха чекають ще гірші часи, оскільки його мають невдовзі етапувати. «Я впевнена, що апеляційну скаргу окупаційний і найнесправедливіший суд в світі відхилить. Страшна не тільки колонія, а й шлях до неї. „Загублять“ по дорозі і ніхто його більше не побачить. Ні рідні, ні друзі, ні знайомі, ні ті, хто майже 2 роки за нього вболіває», — з жалем зазначила Денісова.

Вона повідомила, що просила Москалькову дати дозвіл відвідати українських політв'язнів Володимира Балуха та Кирила Вишинського на умовах синхронності. Російський омбудсмен запевнила, що «звернулася за наданням дозволу до всіх причетних органів». «Я чекаю, але розумію: тільки Путін може прийняти таке рішення», — зауважила Денісова.

Як повідомлялося, 14 вересня заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповів журналістам, що активіста Балуха вивели з камери, сильно побили й погрожували позбавитися.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. «Суд» у Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тисяч рублів (приблизно 4 тис. гривень) за сукупністю двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

Під час подій на Майдані в Києві Балух на своєму домі в кримському селі Серебрянка встановив прапор України. Після окупації півострова українець не зняв прапор, за що російська влада почала його переслідувати.

Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року.

Схожі новини