Передплата 2024 «Добрий господар»

Кожен другий товар Apple в Україні контрафактний — офіційний дистриб’ютор техніки

  • 16.08.2018, 18:18
  • 588

В Україні є проблема з «сірим» імпортом техніки Apple.

Про це заявив керівник напрямку ритейл офіційного дистриб'ютора техніки Apple — компанії Асбіс-Україна Віталій Мельниченко в коментарі профільному порталу Retailers.

«За нашими оцінками, „сірий“ імпорт становить близько 50%», — зазначив він.

При цьому, учасники ринку побутової техніки та електроніки кажуть, що ця частка є вищою і становить від 70%. Наприклад, співвласник мережі Фокстрот Валерій Маковецький оцінює частку сірої продукції Apple в 90%.

Керівник мережі електроніки Brain Тарас Мазур додає, що в Україні близько 90% ринку «бавиться» неофіційним товаром. «Ті ритейлери, які працюють „по-білому“ мають досить низькі позиції на ринку. Коли товар ввезений в країну нелегально, продавець може собі дозволити різні знижки та акції — це приваблює клієнтів. Так на деяких ресурсах той же iPhone можна знайти на 20% дешевше», — говорить Мазур.

Через рекомендовану роздрібну ціну від Apple і сірий імпорт, продавати яблучну продукцію не вигідно, розповіло виданню високопоставлене джерело в одній з мереж електроніки. Інше джерело зазначає, що у Apple найнижча маржинальність.

На зарубіжних ринках подібна ситуація щодо маржі. Наприклад, видання TheEconomicTimesповідомляє, що Apple генерує мінімальний прибуток для своїх партнерів-реселерів — маржа може становити 1,5−2%, якщо клієнт платить карткою, і близько 4,5%, якщо готівкою. Для розуміння, при продажу техніки Samsung або Xiaomi маржа становить до 15%, мовиться у статті. Однак ритейлери продовжують співпрацювати з Apple через високий попит на їх продукти.

Нагадаємо, що раніше засновник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін заявив, що майданчик перестав продавати техніку Apple, тому що вона «не надходить офіційно в Україну».

Крім того, він звинуватив ритейлера Цитрус в торгівлі контрафактом. «Цитрус повідомляє, що відкриває перший офіційний Apple Shop, і при цьому спокійно торгує контрафактом», — сказав Чечоткін.

У свою чергу Цитрус спростував такі звинувачення: «Компанія Цитрус має статус Apple Authorised Reseller і купує товар безпосередньо у офіційного авторизованого дистриб'ютора продукції Apple — компанії АСБІС-Україна».

Схожі новини