Передплата 2024 «Добра кухня»

Розсіяний склероз «лікує» усмішка?

Невролог з Волині Ольга Шульга зробила важливе дослідження. Вона вивчає хворих із розсіяним склерозом та з’ясувала, що розвиток недуги пов’язаний з тим, як пацієнт її сприймає.

Хто зациклюється на проблемі й вважає її «кінцем світу» — швидше «злягає». А от в того, хто до розсіяного склерозу ставиться з усмішкою, сприймаючи його лише як чергове випробування, з яким треба боротися, він прогресує значно повільніше.

До речі, Волинська область лідирує в Україні за поширенням розсіяного склерозу. Цьому, зокрема, можуть сприяти кліматичні фактори — висока вологість та обмаль сонячного світла. Крім того, розсіяним склерозом частіше хворіють люди, народжені навесні — оскільки вагітність триває у той час, коли найменше сонця. Значно частіше жінки, ніж чоловіки.

Ольга Шульга — випускниця Львівського медичного університету імені Данила Галицького, а нині — завідувач відділення неврології Волинської обласної клінічної лікарні. Свого часу вона стажувалася у Німеччині, США, Великобританії, Китаї, Австралії. Сім років тому організувала у Луцьку «Школу молодих неврологів». За своє дослідження розсіяного склерозу медик отримала нагороду в конкурсі «Нагорода „Санофі“ молодим науковцям за дослідження в медицині». «Санофі» — провідна фармацевтична компанія зі штаб-квартирою в Парижі.

Схожі новини