Передплата 2024 «Добра кухня»

Розсіяний склероз: факти, які важливо знати всім

Розсіяний склероз — аутоімунне захворювання, за якого імунна система атакує нерви головного і спинного мозку. Нерви не працюють так, як вони повинні, що призводить до помилок зв’язку між мозком і тілом і, в кінцевому підсумку, до незворотного пошкодження нервів

Фото: freepik com
Фото: freepik com

За статистикою, у світі майже 2,5 мільйона пацієнтів з цим захворюванням, причому 70% хворих — жінки. Середній вік, в якому хвороба проявляється вперше, становить 29 років, а 80% усіх пацієнтів хворіють у віці від 20 до 40 років.

Факт 1: Після першого на­паду настає помилкове «оду­жання». Розсіяний склероз — це захворювання, за якого реци­диви чергуються з періодами ремісії. Часто після першого на­паду хвороба затихає, і пацієн­ти думають, що все минуло, не звертаються до лікаря. Це дуже небезпечно, бо саме на ранніх стадіях можна сповільнити роз­виток розсіяного склерозу, якщо ж цього не зробити, хвороба перейде у прогресивну стадію, коли симптоми постійно погір­шуються.

Факт 2: Розсіяний склероз часто передається у спадок. Досі точно не визначено всіх причин, які ведуть до розви­тку захворювання, тож вчені абсолютно впевнені: сімей­на історія має значення. Якщо мама хворіла на РС, то її дочка буде особливо сприйнятлива до хвороби. На сьогодні визна­чено 55 генів, пов’язаних або з підвищеним, або зі зменшеним ризиком розвитку РС. Ще одна залежність, яку вдалося визна­чити дослідникам, пов’язана з рівнем вітаміну D. Якщо під час вагітності жінка не отримува­ла достатньо цього вітаміну, у її дитини в майбутньому буде підвищений ризик розсіяного склерозу. До речі, ця виявлена залежність також пояснює вищу поширеність у регіонах, відда­лених від екватора.

Факт 3: Чим раніше виявле­но розсіяний склероз, тим про­стіше ним керувати. Розсіяний склероз відносять до так званих невидимих захворювань — роз­ладів, які довгий час перебігають зовсім безсимптомно або мають ознаки, які легко прийняти за прояви втоми або будь-якої ін­шої хвороби. Дуже часто перші симптоми розсіяного склерозу не помічають навіть лікарі, а коли з’являються перші явні ознаки, це може означати, що пацієнтка живе з розсіяним склерозом не менш ніж десять років, а її мозок вже суттєво постраждав.

Факт 4: Найпоширеніші симптоми розсіяного склерозу. Незважаючи на слабку вираже­ність симптомів, перші ознаки розсіяного склерозу можна від­стежити — і дуже важливо зро­бити це якомога раніше. Ось на що варто звернути увагу в першу чергу: втома, депресія або під­вищена тривожність, оніміння або поколювання в ногах, слаб­кість, проблеми із зором, втра­та контролю над моторикою і втрата контролю над сечовим міхуром. РС також може викли­кати сексуальну дисфункцію, зокрема зробити вас нездатним досягти оргазму. Найбільш ран­німи ознаками початку захворю­вання лікарі називають саме вто­му, депресію і тривожний розлад і рекомендують усім жінкам, які помічають їх у себе, попросити у невролога скерування на МРТ.

Факт 5: Якщо РС визначено на ранніх стадіях, його можна зупинити. Розсіяний склероз сьогодні - одне з найбільш вилі­ковних неврологічних захворю­вань, але тільки в тому випадку, якщо він виявлений на ранній стадії. Існує три аспекти лікуван­ня: імунологічна лікарська тера­пія (яка допомагає регулювати імунну систему), симптоматич­на лікарська терапія (яка лікує певні симптоми, такі як біль) і зміни способу життя. Здоровий і активний спосіб життя дуже важливий для поліпшення само­почуття за розсіяного склерозу: регулярні фізичні вправи допо­магають мозку побудувати нові зв’язки і зміцнити можливості організму.

Юрій Червінський.

Схожі новини