Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На фестивалі архітектури «Вежа» в Чернівцях вирішили гідно вшанувати Івана Миколайчука

Кінотеатр ім. Івана Миколайчука розташований в одному із спальних районів Чернівців. Його будівля — типовий радянський об’єкт.

Звели кінотеатр 1968 року. З 2000-го почав занепадати… 2015 року Чернівецька міська рада замовила ескізний проект реконструкції. Постати має цілий кіномистецький центр, який, окрім показів фільмів, знайомитиме із життям і творчістю видатного актора-буковинця Івана Миколайчука, адже тут розташується його музей. А на будинку, що поруч із кіноцентром, з’явиться мурал із зображенням легендарного Івана Миколайчука.

У рамках фестивалю української архітектури відбувся конкурс відеопрезентацій проектів зі Львова, Тернополя, Хмельницького, Дніпра та Чернівців. Нагороду отримала чернівецька компанія BOYKO ARCHITECT GROUP, яка розробила проект реконструкції Кіномистецького центру ім. Івана Миколайчука і здійснює авторський нагляд над його реалізацією.

На фестивалі архітектори із Чернівців представили також відео того, як зовні виглядатимуть кіномистецький центр та прилегла до нього територія

— На фасаді будинку на Головній, 142, який біля кінотеатру, буде розміщено монументальне зображення (мурал) Івана Миколайчука, — розповів Ярослав Бойко, архітектор, керівник проекту. — Управління культури Чернівецької міської ради працює над проектом «Видатні особистості з нами», який передбачає створення муралів у різних районах міста. На нашу думку, такий мурал гармонійно доповнюватиме об’єкт. Замовник, Чернівецька міська рада, хотіла, аби це був не просто кінозал, а універсальний зал, де б відбувалися різні заходи, події, виступи. Зал розрахований на 400 місць.

Схожі новини