Передплата 2024 «Добрий господар»

Американські вчені видобули стакан води з пустельного повітря

  • 11.06.2018, 15:57
  • 612

Професор Омар Ягі з університету Берклі випробував в пустелі пристрій для вилучення вологи з сухого повітря.

Ягі створив так звану металоорганічну основу, або MOF, яка прагне поглинати воду, повідомляє TechCrunch.

Це по суті порошок з крихітних кристалів, в яких молекули води потрапляють при зниженні температури. Потім, коли температура знову зростає, вода знову надходить у навколишнє середовище.

У минулому році Ягі продемонстрував цей процес в невеликому масштабі, але тепер він і його команда опублікували результати більш масштабних польових випробувань, в яких виробляється значуща кількість води.

Вченим вдалося підвищити ефективність роботи експериментального генератора води і змусити його функціонувати навіть в тих випадках, якщо вночі температури опускаються нижче нуля.

«Відразу кілька стартапів намагаються комерціалізувати цю ідею. Все це стало можливо завдяки алюмінієвій версії каталізатора, чия собівартість в 150 разів нижче, ніж у нашої першої розробки, а ККД приблизно в два рази вище», — зазначив Омар Ягі.

«Прилад працює при температурі навколишнього середовища з навколишнім сонячним світлом, і без додаткової подачі енергії ви можете збирати воду в пустелі. Алюмінієва металоорганічна основа робить цей спосіб практичним для виробництва води, тому що він дешевий», — пояснив Яги.

Він каже, що в розробці вже є комерційні продукти. Більше випробувань з механічними поліпшеннями і в тому числі з новим каркасом заплановані на найспекотніші місяці літа.

Схожі новини