Передплата 2024 ВЗ

У Польщі зняли фільм про концентраційні табори на території країни повоєнного часу

Після закінчення Другої світової війни у комуністичній ПНР було дві сотні концентраційних таборів

Про історію концентраційних таборів у повоєнній Польщі розповідають автори кінострічки «Згода». «Що вражає, — каже режисер фільму Мацей Собіщанський, — то це факт, що такі речі вдавалося прикривати. Я став режисером саме для того, аби розповідати про важливі події, явища, справи, які відбувалися у нашій країні».

Постер фільму "Згода"
Постер фільму "Згода"

Адам Сівек з Інституту національної пам’яті РП, не погоджується з твердженням, що це були польські концентраційні табори. Він пояснює, що «влада окупантів узурпувала собі право репрезентувати польський народ. Насправді, це була влада, накинута Радянським Союзом».

До іншого висновку дійшов журналіст Марек Лущина, який ґрунтовно задокументував справу «повоєнних таборів». З його розслідування випливає, що ці табори будували поляки. Про це він розповів зокрема у телевізійній програмі «Kowalski&Schmidt'».

У коментарях до програми користувачі інтернету підтримують авторів фільму. Зокрема, один з них написав: «Це були польські табори. Польська влада використовувала колишні німецькі. Арештовувала і запроторювала туди людей Служба безпеки (UB). Освєнцім став польським табором, у якому вбивали, між іншим людей з Бельськи Бялої, мазурів, мешканців Гданська. Тих, хто пройшов через табір, трактували як перекинчиків і вивозили до СРСР. Ті, хто після року перебування поверталися звідти, могли бути реабілітованими. У тих, хто там помер, забрали честь досі, вони досі є „злочинцями“ та „ворогами народу“. В їхніх родин конфіскували маєтки без можливості відшкодування…».

Схожі новини