Передплата 2024 ВЗ

«Газпром» пропонує «Нафтогазу» два варіанти, аби не виконувати рішення суду

  • 28.03.2018, 11:34
  • 657

Російський «Газпром» продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із «Нафтогазом».

Про це заявляє прес-служба групи «Нафтогаз».

«Минулого тижня „Нафтогаз“ і „Газпром“ зустрілися, щоб обговорити наступні кроки, після того як Стокгольмський арбітраж виніс рішення в двох великих провадженнях на користь української компанії», — йдеться в повідомленні.

«Під час зустрічі російський газовий монополіст пояснив, що відмовляється поновлювати поставки газу до України попри рішення щодо контракту на поставку, яке трибунал ухвалив у грудні минулого року», — повідомляє компанія.

«Газпром» також не підтвердив, що заплатить 2,6 млрд дол. відповідно до лютневого рішення у транзитній справі", — додає «Нафтогаз».

Українська компанія наголосила, що обидва рішення є остаточними та зобов’язуючими для «Газпрому».

«Натомість російська компанія запропонувала внести зміни до контрактів або розірвати їх — і таким чином скасувати рішення трибуналу. Обидва варіанти є прямим порушенням та нехтуванням рішеннями Стокгольмського арбітражу. «Нафтогаз» вважає таку позицію неприйнятною та відхилив пропозиції «Газпрому», — інформує компанія.

«Відмова „Газпрому“ виконувати чинні рішення авторитетного міжнародного арбітражу в комерційних справах ставить під сумнів довіру до цієї компанії як до партнера європейської газової галузі. А невиплата присуджених трибуналом коштів свідчить про високу ймовірність невиконання Газпромом контрактів і щодо інших контрагентів», — заявив головний комерційний директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Наголошується, що Стокгольмський арбітраж мав юрисдикцію для ухвалення таких рішень в межах справ за контрактами між «Газпромом» і «Нафтогазом».

«Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні», — інформує компанія

«Нафтогаз» очікує на відповідь «Газпрому» на запит «Нафтогазу» щодо перегляду тарифу та використання української ГТС для транзиту російського газу до ЄС після завершення чинного контракту в 2019 році", — йдеться у повідомленні.

Схожі новини