Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна подала позов до Гааги щодо військових злочинів Росії

  • 19.02.2018, 17:12
  • 815

Президент України Петро Порошенко 19 лютого підписав розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права та захисту інтересів України у зв’язку з порушення РФ суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому прес-службою глави держави.

“Президент уточнив, що мова йде не лише про морське право, ліквідацію расової дискримінації, відповідальність за фінансування тероризму, а також він поставив завдання підготувати документи, які стосуються і військових злочинів”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що відповідні матеріали вже зараз збираються для підготовки позову до Міжнародного суду.

Президент нагадав, що чотири роки тому Росія незаконно анексувала Крим й боротьба за відновлення українського суверенітету та територіальної цілісності триває.

У цьому контексті він запевнив, що Україна зробила “безпрецедентну роботу” щодо захисту своїх юридичних позицій.

“Це стосується судових позовів в Міжнародний суд ООН в Гаазі з приводу порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з протидії фінансуванню тероризму, Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Це стосується і порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права та низки інших міжнародних документів”, - зазначив Глава держави.

У свою чергу, міністр закордонних справ Павло Клімкін зауважив, що у червні будуть меморандуми за Конвенцією про заборону расової дискримінації і про заборону фінансування тероризму.

“Те, що ми робимо - це всеохоплююча юридична спроба дістати Росію по всьому юридичному фронту. І головне, що Росія отримає не тільки покарання за порушення прав, Росія ще і за це заплатить”, - наголосив Клімкін.

Міністр запевнив, що робота послідовно продовжиться і українська сторона має сильну команду, яка її буде представляти в рамках арбітражу і міжнародного суду.

Як повідомлялося раніше, Президент Петро Порошенко у понеділок підписав розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права щодо захисту інтересів України у зв’язку з порушенням Росією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Захищати інтереси України буде заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Схожі новини