Передплата 2024 «Добра кухня»

Литовський парламент дозволив приймати біженців

  • 26.11.2015, 15:17
  • 570

Парламент Литви узаконив можливість переміщення біженців з держав Європейського Союзу або з третіх країн до Литви.

Відповідний закон парламент Литви (Сейм) ухвалив у четвер, повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

За прийняття відповідних поправок до Закону про правове становище іноземців виступили 66 депутатів, 8 були проти, 22 утрималися.

"Це не питання приймати чи не приймати біженців, а питання, як це зробити цивілізовано", - сказав під час представлення проекту ліберал Андрюс Мазуроніс.

Парламентарії, які виступали за прийняття законопроекту, зазначали, що це буде прояв солідарності з ЄС.

"Ми, коли піклуємося про свою безпеку, просимо допомоги у своїх партнерів з ЄС, коли хочемо отримати фінансову підтримку, теж звертаємося до ЄС, зараз нам запропоновано розділити солідарно тягар, що навалився на Європу", - наголосив голова парламентського Комітету національної безпеки і оборони (КНБО) Артурас Паулаускас.

Водночас депутати від опозиції побачили в законі відсутність норм соціальних гарантій з прийому біженців, зазначення розміру виплат, інтеграції.

За пропозицією КНБО ці положення встановить уряд.

Як повідомляє Delfi, в законі залишилося лише положення, що прохач притулку має право щомісячно отримувати грошову допомогу розміром 10% підтримуваних державою доходів.

Литва зобов'язалася впродовж двох років прийняти 1105 біженців із Сирії, Іраку та Еритреї. Уряд розраховує, що перші біженці прибудуть до Литви на початку наступного року.

Схожі новини