Передплата 2024 «Добрий господар»

На зупинку... за порцією кисню

  • 09.10.2015, 10:30
  • 1 593

Екозупинки борються із парниковими газами.

На зупинку... за порцією кисню
На зупинку... за порцією кисню

У Львові презентували першу в Україні Зелену зупинку. Розміщена вона на площі Галицькій (зупинка навпроти пам’ятника Королю Данилу). З першого погляду і не зауважиш, чим відрізняється від традиційних зупинок. Та, придивившись, можна помітити насадження плюща із тильного боку та густі кущі сукулентів на даху.

Зупинка громадського транспорту із озелененим дахом та задньою стінкою є соціальним екологічним проектом. Його розробила ініціативна група у межах проекту Lviv Yong Project на базі Львівської міської ради та програми стажування “Перший кар’єрний крок”. Екозупинка — це крок до боротьби зі зміною клімату та популяризація екологічних напрямів ландшафтної архітектури.

За словами організаторів проекту, однією із причин зміни клімату є парникові гази. У місті надмірну їх кількість виділяє транспорт.

“Сукуленти і плющ, якими, власне, і озеленили зупинку, стійкі до погодних умов та інших зовнішніх факторів, - розповіла керівник проекту “Зелена зупинка” Анастасія Рудич. - Якщо знайдемо меценатів, облаштовуватимемо й інші зупинки різноманітною рослинністю. У пріоритеті райони, де мало зелених насаджень та інтенсивний транспортний рух”.

За словами мецената проекту “Зелена зупинка” Андріана Гутника, роботи обійшлися у близько 100 тисяч гривень. Перед безпосереднім озелененням довелося демонтувати стару зупинку та виготовити і встановити нову. “Зупинка експериментальна, - пояснив він. - Хвилюємося, щоб усі насадження пережили зиму. Якщо ідея приживеться, треба буде облаштувати ще кілька зупинок”.

Як розповіла Анастасія Рудич, зелені насадження на будівлях та різноманітних поверхнях популярні у Європі.

...Помічаю молоду дівчину, яка читає екологічний лікбез про переваги Зелених дахів. Інформація розміщена на одній зі стінок зупинки. “Хоч знизу зелених насаджень на даху майже не видно, та плющ приємно “зеленить” око, - пояснила “ВЗ” студентка Мар’яна. - Подобається ця ідея, оскільки сама намагаюся відповідально ставитися до навколишнього середовища — сортую сміття, батарейки викидаю у спеціально відведені контейнери, замість пластикових пакетів використовую екоторбинки...”.

Фото автора

Схожі новини