Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кошти для інвестицій є, але українці не вміють їх отримувати

  • 08.10.2015, 20:19
  • 1 016

У Львові стартував ХV Міжнародний економічний форум “Україна: інвестиції, бізнес, відповідальність”.

Уже кілька років поспіль Львівський форум ігнорують столичні високопосадовці. Тепер на форумі не побачиш не лише президента чи прем’єра, а й “рядового” міністра. Утім, учасники кажуть, рейтинг події від цього, можливо, і втратив, зате ефективність зросла, оскільки від офіційних промов перейшли до обговорення конкретних проблем.

У рамках цьогорічного форумі підписали відразу кілька документів. Насамперед, це меморандум про співпрацю між обласною владою та японською компанією Fujikura, яка будуватиме на Львівщині завод з виробництва комплектуючих для автомобілів. Підписали також угоду про співпрацю зі Спеціальним агентством з питань відновлювальних ресурсів Німеччини. Зокрема, йдеться про впровадження проектів з виробництва біометану на Львівщині. Третій документ — соціального спрямування. Це угода про співпрацю між місцевою владою та польським благодійним фондом “Жертвам війни в Україні”, який передбачає можливість оздоровлення учасників АТО та їхніх дітей у країнах ЄС.

Традиційно представники бізнесу нарікали на не надто сприятливий бізнес-клімат в Україні та бюрократію. Однак і сам бізнес у нас не звик працювати по-європейськи. Зокрема, голова Польсько-Української господарчої палати, екс-міністр економіки Польщі Яцек Пєхота заявив, що дуже часто представники українського бізнесу просять про допомогу, але коли у відповідь їм пропонують виконати певні вимоги — відмовляються. “У таких випадках кажуть, зведіть нас з керівником, а ми з ним домовимось. Зрозуміло, що мається на увазі. Але в ЄС такі методи не працюють”, - заявив він. І додав — кошти для інвестицій у Європі є, але українці мають готувати конкретні проекти, аби їх отримати. У нас же переважно сидять і чекають, коли інвестор прийде.

“Основна частина звернень, які до нас надходять, такого плану: “У мене є така-то земельна ділянка, знайдіть мені інвестора”. Але земельна ділянка — це не інвестиційний проект. Так інвестора не залучиш”, — додав перший заступник голови ТПП України Михайло Непран. Відтак значну увагу на форумі приділяли механізму залучення інвестицій.

Схожі новини