Передплата 2024 ВЗ

Тварини на грошах

Конкурують із ликами королів-президентів

На монетах, які увійшли до десятка кращих у світі, є і ці, із зображенням тварин. А «чемпіонами» стали українські лелеки.
На монетах, які увійшли до десятка кращих у світі, є і ці, із зображенням тварин. А «чемпіонами» стали українські лелеки.

На нашій природничій сторінці навмисно торкнемося сьогодні сфери нумізматики. Зокрема, монети до 30-річчя Незалежності України авторства художника Олега Шупляка, яку нещодавно через її оригінальний дизайн назвали найкращою у світі. Окрім іншого, вона привернула увагу стилізованим зображенням крилатих символів України — лелек, які ширяють над безкраїми ланами.

У згаданому всесвіт­ньому конкурсі змага­лися багато інших робіт, центральним елементом яких були представники фауни. Із десяти монет-фіналістів поло­вина мала обриси братів наших менших. На грошовому знаку Канади були вовки, китайці зо­бразили на своїй монеті лебедя, американці - орла і коня. А чле­нам журі найбільше сподобали­ся українські бузьки і елементи вишиванки у своєрідному ДНК-коді української нації.

Національний банк України вже увічнив на своїх монетах кількадесят тварин, які живуть на наших теренах. Такої чес­ті удостоєні бурий ведмідь, кінь Пржевальського, совка розкіш­на, орлан-білохвіст, марена дні­провська, дрохва, стерлядь, гриф, морський коник, зубр, пугач, рись, краб прісноводний, соня садова, орел степовий, баран, вепр, дельфін, змія. За цими монетами можна прово­дити цікаві уроки зоології…

Багато інших країн також вшановують у такий спосіб тва­рин. Не тільки на монетах, бан­кнотах, а й на державних симво­лах — гербах, прапорах.

Першість належить «королю звірів» — леву. Його зображено на гербах 29 країн! Орел при­сутній на гербах 22 держав. Тре­тє місце за конем і… коровою. Їх удостоїли честі бути на своєму гербі 14 країн — по сім однієї й іншої тварини.

Подекуди високі почесті на державному рівні віддано ек­зотичним для нас тваринам. В Австралії - це кенгуру і стра­ус ему. Їхні силуети є на австра­лійській валюті. Острівна країна Багами уподобала собі фламін­ґо і… акул. Останні слугують ще й своєрідним нагадуванням не­обережним пляжникам про те, яка небезпека підстерігає їх в океанських водах.

На грошах Ботсвани красу­ються зебри, на монетах Ґабону — пантери, Ґани — яструби, Ґвінеї - голуб. А найоригінальнішими, як на мене, були банківські ди­зайнери Домініканської Респу­бліки. Там викарбували на своє­му благородному металі місцеву знаменитість — жабу. Не кожен домініканський правитель мав честь бути зображеним на гро­шах, а цій кумасі-стрибунці з та­кими почестями пощастило…

Схожі новини