Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим відрізняється 95-ий бензин від 92-го

  • 08.08.2015, 18:03
  • 22.3K

Отже, з чого все розпочинається? Ви під’їжджаєте до заправки і купуєте певний бензин, просто машинально, найчастіше, абсолютно не замислюючись.

Чому? Тому що вам просто хтось порадив або тому що прийнято вважати, що автомобіль такої марки, як у вас, краще їздить саме на 92-му бензині або на 95-му. Давайте розбиратися по порядку, чим відрізняється 95 бензин від 92, пише autotheme.info.

Загальна інформація про 95 і 92 бензин

Бензин отримують процесом перегонки нафти. По ГОСТу бензин для автомобілів ділиться на 4 види:

— super (це 98-ий бензин);

— premium (це 95-й бензин);

— regular (це 92-ий бензин);

— normal (це 80-й бензин).

Прийнято вважати, що номер відповідає октановому числу, тому чим воно вище, тим якісніше паливо і тим стабільніші молекули, які відповідають за детонацію. Інакше кажучи, чим вище число, тим менша вірогідності вибуху. Проте, це зовсім не означає, що 98 бензин — ідеальний варіант для усіх без винятку автомобілів. Ось, наприклад, Hyundai Sonata краще їздить на 95-му, а Hafei Sigma китайського виробництва — на 92-му.

Виробник фактично завжди вказує в інструкції, на якому бензині машина поводиться адекватніше, але іноді практика показує невідповідності в октановому числі. Тут важливо розуміти і не експериментувати, якщо ви — власник найсучаснішого засобу пересування, оснащеного прямим уприскуванням. За наявності такої системи, краще чітко наслідувати рекомендації виробника. Це стосується, наприклад, Volkswagen 1.4 TFSI, 92-ий в нього заливати не варто, занадто високотехнологічний двигун і занадто малий об’єм.

Звичайно, різниця між паливом не лише в октановому числі, а чим відрізняється 95 бензин від 92 ще, обговоримо нижче.

Головні відмінності 95 і 92 бензину

Ми з’ясували, що істотна різниця між 95-м і 92-м паливом полягає в октановому числі, а отже — і у вибухонебезпеці. Хоча різниця в 2-3 одиниці не настільки величезна, самі розумієте, щоб віддавати перевагу виключно більшому показнику. Тепер хочеться відразу розвіяти міф про те, що клапани вмить згорять, якщо у бак залити 95-й замість рекомендованого 92-го. Нічого страшного не станеться, прості помилки і тільки. Є ще один міф про 95-й бензин. Говорять, що при їзді на ньому, частіше доводиться міняти свічки. Це неправда.

Уся справа в неякісному бензині. При хорошому рівні палива ваші свічки не постраждають.

Звичайно, різниця в ціні. Де б ви не заправлялися, 92-ий бензин завжди коштує менше за 95-й, ця його вагома перевага, про яку не можна не сказати. Деякі автолюбителі, які зазвичай вибирають 92, вирішують, так би мовити, для профілактики, разок залити 95-й, а потім знову повернутися до 92-го. Це, звичайно, неправильне рішення, яке варто розглядати лише як другий (запасний) варіант. Про це і в інструкціях виробника вказано.

Особливості 92-го бензину

АІ-92 призначений для карбюраторних двигунів з внутрішнім згоранням. Такі двигуни працюють при підвищеній мірі стискування.

Бензин забезпечує досить високий захист від детонації і плавну діяльність механізму. Сам по собі звичайної якості зі змістом антидетонаційних присадків. Зараз в країнах єврозони паливо це вже не робиться, але в містах України і Росії все таке ж популярне, як і раніше. Популярний серед власників машин з інжекторами. Буває етильований і неетильований. Різниця у кількості свинцю.

Особливості 95-го бензину

Бензин трохи кращої якості, що містить протидетонуючі присадки. Паливо неетильоване застосовується у вантажних автомобілях нарівні з 76-м бензином. Поділяється 95-й ще на тип “Екстра”, він не містить свинець і коштує дорожче за стандартний 95-й. Це його єдині відмінності. У нього ще додають різні компоненти, включаючи газовий бензин. Зазвичай компанії, які роблять “Екстра”, говорять про те, що йому властиві чистячі властивості, а автомобіль поводиться набагато потужніше.

95-й бензин найбільш популярний в Європі, відповідає усім вимогам і, звичайно, стандартам якості. У Україні і Російській Федерації використовується в основному в авто зарубіжного виробництва.

Таким чином, детонаційна стійкість має пряме відношення до обох бензинів, а оскільки вона — одна з найважливіших характеристик, це швидше ріднить два види між собою, ніж розділяє. Паливо, що має таку властивість, містить багато ізопарафінових вуглеводнів, олефінів, гомологів бензолу і низьких циклопарафінів.

Чим відрізняється 95 бензин від 92, окрім вищезгаданих особливостей, важко сказати. Обов’язково слід звертати увагу на рекомендації і поради виготівника вашого авто, а вже потім на особисті переваги і думки оточення.

Схожі новини