Передплата 2025 ВЗ

Дерева у мініатюрі

Айтішник Артем Каліновський опановує мистецтво вирощування дерев бонсай. А ще купує у супермаркетах майже мертві рослини і реанімує їх…

Артем зі своїми рослинами, які вирощує у двокімнатній квартирі. Фото з архіву Артема Каліновського
Артем зі своїми рослинами, які вирощує у двокімнатній квартирі. Фото з архіву Артема Каліновського

Айтішник Артем Каліновський уже п’ять років опановує мистецтво бонсай (у перекладі з японської «рослина у горщику»). Створив тематичний YouTube-канал, на якому розповідає, як вирощувати бонсай. Це мистецтво започаткували у Китаї понад 1700 років тому. Ініціативу перехопили японці, які почали вирощувати рослини у горщиках.

Звісно, можна купити уже сформовану рослинку з міцним стовбуром, яка, од­нак, обійдеться недешево. А можна спробувати сформувати стовбур і крону рослини «з нуля».

У колекції Артема — близь­ко сотні рослин. Серед них фіку­си Бенджаміна, в’яз дрібнолис­тий, ялівець, азалія, кармона (у народі - зоряне небо), граб і на­віть мініатюрна липа — точна копія справжнього дерева.

— Якось подивився американ­ський фільм «Карате Кід», у яко­му знімався Джекі Чан, — каже Ар­тем. — У фільмі сенсей (учитель) навчав бойового мистецтва хлоп­чика. Під час тренування сен­сей обрізав мініатюрне дерев­це у горщику. Цей кадр врізався у пам’ять. Декілька років тому ми з колегами писали на папері, хто який би хотів отримати подару­нок до Дня святого Миколая. Я написав: «Бонсай». Колеги пода­рували мені декоративний фікус мікрокарпа з масивним корінням.

— Бонсай — це вид мистецтва, в якому використовують будь-які дерева, або кущові рослини, що мають твердий стовбур, — про­довжує розмову Артем Калінов­ський. — Може бути навіть смо­родина та виноград. Суть у тому, аби зобразити дерево або рос­лину у мініатюрі. Уявіть, ви диви­теся на рослину, яка має 20 см, а перед вами наче стара береза… Є спеціальні техніки, як трима­ти форму рослини, близько два­дцяти стилів обрізки. Наприклад, нецунарі - стиль, що імітує вид дерев, у яких частина стовбура затоплена або засипана землею. Гілки ростуть як окремі дерева.

Якщо потрібно зробити груб­шим стовбур, дерево на два-три роки висаджують у землю, воно набирає масу. Потім обрі­зають коріння та пересаджують у горщик. Найважче сформува­ти каштан — він має велике лис­тя, його важко зобразити у мініа­тюрі. А ось працювати з фікусами — нескладно. Фікус Бенджаміна у природі росте до 20 метрів. Якщо його систематично підстригати, буде точною мінікопією великої рослини.

У мистецтві бонсай є свої се­крети… Перш за все потрібно об­різати усі гілки, які ростуть вер­тикально, щоб розчистити крону рослини. Тоді сонячне світло над­ходитиме рівномірно, тож зможе­те сформувати густу крону. Щоб зупинити ріст рослини, її тре­ба висадити у горщик з малим об'ємом ґрунту. Таким росли­нам обов’язково потрібні добри­ва (залежно від сезону є різні їх комбінації).

— Якою є вартість рослин бонсай?

— Їхня вартість — 3−5−10 і навіть 150 тисяч гривень! Київська спіл­ка бонсаїстів двічі на рік прово­дить у ботанічному саду виставку власних колекцій. Мене часто за­питують: «Маєш стільки рослин, чому їх не продаєш?». Ну як мож­на продати частинку душі? Пер­ший фікус, який мені подарували колеги, навіть ім'я має - Френк.

Якось я подарував знайомій фікус. Тропічні фікуси — мої улю­блені рослини. Через деякий час вона надсилає фото і питає: «А він має скидати листя?». Кажу: «Він засох». Вона у розпачі: «Я ж його поливала щотижня…». Поливати рослини треба не за розкладом, а у міру підсихання ґрунту. Фікусу потрібно багато вологи.

Для мене рослини — як живі іс­тоти, яких потрібно весь час до­глядати: пересаджувати, підріза­ти гілки, дивитися, чи не завелися шкідники (якщо влітку вікно від­чинене, можуть залетіти комахи).

Часто буваю в «Ашані» — там рослини поливають раз у… ніко­ли. Дивлюся — рослина 75 грн, майже мертва. Але надія ще є. Такі рослини забираю додому. Проводжу реанімацію, переса­джую. Маю азарт: врятувати рос­лині життя (усміхається. — Авт.).

Таке хобі - можливість абстра­гуватися від поганих новин. Така собі медитація… Японці бага­то років працювали над тим, як краще рослини підстригати, щоб підкреслити їхню природну еле­гантність. Мій улюблений стиль — «похилені вітром». Уявіть: висо­ка скеля, вітер заніс туди насіни­ну ялівцю… Ялівець росте під па­лючим сонцем. На нього постійно дме вітер. Усі його гілки сформо­вані за напрямком вітру. Ялівцю — 200−500 років, а він — малюсінь­кий…

— Це природний бонсай?

— Так. Саме такі рослини япон­ці шукають у горах, а потім виса­джують їх у горщик. Я теж пробу­вав знаходити рослини у природі, але мені бракує знань, тож, на жаль, рослини вмирають… При­жилася лише липа, яку я викопав на дачі та пересадив у горщик.

— Що можете порадити тим, хто зацікавиться вирощу­ванням карликових рослин і дерев? З якої рослини слід по­чинати?

— Найкраще — з фікусів. Вони швидко ростуть і вибачають лю­дині багато помилок. Розмно­жувати фікус — просто: обрізав, у землю встромив — маєш нову рослину.

Якось дружина побачила біля смітників фікус, хтось його вики­нув… На стовбурі майже не було листя. Принесла той фікус додо­му. Я рослину підстриг, щоб від­новити її сили, поставив зволо­жувач повітря — і він віджив.