Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

У Франції нарешті знайшли Золоту Сову

Коштовного птаха сховали понад 30 років тому. Скарб шукали 200 тисяч осіб…

Легендарну Золоту Сову шукали сотні тисяч ентузіастів. А пощастило лише одному... Фото зі соцмереж
Легендарну Золоту Сову шукали сотні тисяч ентузіастів. А пощастило лише одному... Фото зі соцмереж

31 рік тому двоє французьких митців сховали десь Золоту Сову — золоту скульптуру (з діамантами). Навіщо? А нехай шукають… Мішель Бекер і Макс Валентин видали 1993 року книгу, що містила 11 головоломок, — із підказками й описом місця, де був захований цей скарб.

І почалася гонитва за Золотою Совою… Протя­гом десятиліть її шукали понад 200 тисяч осіб. Але даремно: попри усі зусилля шукачів скарбів виявити Золоту Сову їм не вдавалося…

Згодом ажіотаж довкола цієї таємниці потрохи вщух. Смерть одного з творців цієї загадки спри­чинила судову тяганину щодо права власності на Золоту Сову… І ось нарешті її знайшли!

Про те, що сховану 31 рік тому Золоту Сову все-таки виявили, повідомив один із творців за­гадки, французький художник Мішель Бекер. Що­правда, про особу щасливчика, якому дістанеться птах, і місцеперебування фігури не повідомляють. Відомо тільки, що переможець цієї «лотереї» ви­копав якусь підказку, що містить інформацію про точну «адресу» Золотої Сови… За оцінкою екс­пертів, скульптура коштує 150 тисяч євро.