Передплата 2024 «Добра кухня»

Рейдерська атака на права власності компанії «Галінвест» триває

Компанія «Галінвест» вважає за свій обов’язок попередити про загрозу, яка виникає для інвестиційного клімату Львова через дії влади міста. Вона заявляє, що влада Львова намагається законного власника нерухомості позбавити права власності після трьох десятиліть відкритого володіння цією нерухомістю

Фото https://lviv.travel
Фото https://lviv.travel

Влада Львова вчиняє це задля того, щоб нашу компанію позбавити також права постійного користування земельною ділянкою у центрі Львова, на якій розташована ця нерухомість. Саме тому «Галінвест» вже третій рік поспіль змушений в судах захищати своє право постійного користування землею, яке має більше ніж 30 років, від дій мера міста та його чиновників. Компанія категорично заперечує всі безпідставні звинувачення в крадіжці землі у громади, висунуті мером Садовим та його чиновниками, та продовжує розповідати громадськості правду й факти, які приховує влада міста, здійснюючи рейдерську атаку на майно компанії.

Піруети права у Верховному Суді

Нагадаємо, мер Садовий три роки тому безпідставно звинуватив компанію «Галінвест» у крадіжці землі в центрі Львова і свідомо оббрехав одного із засновників за його можливу причетність до росіі. Він також погрожував «судами Лінча» представникам судової влади, якщо вони не підтримають його версію подій. Однак, попри шалений медійний тиск, мер тоді не отримав бажаного результату і міська рада Львова програла два суди Галінвесту.

Надалі чиновники Садового залучили до справи юридичну фірму «Аріо». Ми не будемо зупинятися на питанні законності представництва інтересів міської ради приватними адвокатами, однак звертаємо увагу громадськості і правоохоронних органів на те, що офіційна інформація про проведення тендеру чи публікація звіту про укладення договору представництва — відсутні. Не виключено, що це є порушенням закону.

Отже, цього разу Львівська міська рада за підтримки приватних юристів звернулася до Верховного Суду, щоб переглянути справу про земельну ділянку, якою користується «Галінвест». Не чекаючи офіційної публікації постанови суду чиновники та адвокати гучно заявили, що виграли цю справу, хоч насправді Верховний Суд вирішив, що потрібен новий розгляд, оскільки не всі факти були ретельно вивчені попередніми судами.

У фахівців та експертів же натомість обґрунтування рішення Верховного Суду викликало здивування і навіть припущення, що, можливо, колегія суду лише підписала заготовку, яка була виготовлена кимсь можливо навіть і поза межами суду. А все тому, що Верховний Суд обґрунтував рішення про новий розгляд справи твердженням про те, що документи на право користування землею були видані неповноважним органом, хоча цей факт не був предметом розгляду, ні попередніми судами під час судових засідань, ні самим Верховним судом під час слухань, про нього також не заявляли в судах ні юристи Львівської міської ради, ні представники найнятої останньою юридичної компанії. Абсолютно всі висновки Верховного Суду будуються навколо цієї тези.

Наголошуємо, Верховний Суд, можливо, не маючи інших підстав, з власної ініціативи зробив цей висновок попри те, що, як відомо, Верховний Суд лише перевіряє чи правильно були застосовані закони попередніми судами. Тобто Верховний Суд не має права самостійно встановлювати факти.

Компанія не розуміє, чому Верховний Суд вирішив, що орган місцевої влади не мав права видавати документи на землю. Якщо ж Верховний Суд сам розглядав ці питання, то чому він не взяв до уваги та не порівняв інші рішення Львівської міської ради за аналогічний період, якими дозволялось видавати землю за її розпорядженнями виконавчого органу або просто не отримав з архіву документ того часу, яким Львівська міська рада делегувала своєму виконавчому органу приймати рішення із земельних питань. Бо не складно переконатись, що саме таке рішення і саме тим органом було прийнято і при передачі Галінвесту права користування землею.

Понад це, судді, зосередившись лише на одному питанні, проігнорували всі інші докази та аргументи, які були розглянуті раніше. Вони також не врахували важливість строків позовної давності, які захищають права власності протягом багатьох років.

Перегляд справи Верховним Судом із направленням справи на новий розгляд — це процедура, яка не означає остаточне вирішення конфлікту. Проте, приватний адвокат мера Юрій Хорунжий та заступник міського голови Любомир Зубач публічно ствердили у медіа, що суд прийняв аргументи міської ради і вирішив справу на користь міста, тим самим вчергове безпідставно звинувативши «Галінвест» у незаконному заволодінні землею.

Очевидно, що, як і всі попередні медійні маніпуляції, ці публікації мали на меті бажання ввести в оману громадськість. Це підтверджується спотворенням фактів включно з твердженням чиновника про «двадцятирічну боротьбу за землю» та викривленням справжніх розмірів ділянки, якою користується «Галінвест», в бік їхнього збільшення. Також здивувало ігнорування адвокатської етики, коли, знаючи правду, звинувачують компанію у крадіжці землі.

Законність користування землею та власність на об'єкт

Ситуація, коли компанія користується земельною ділянкою на якій розташовано об'єкт, який їй належить, є законною і не відбирає у громади право на землю. Однак у компанії неможливо відібрати право користування землею, не позбавивши її власності на будівлю. А саме цього зараз добивається Садовий. Тому виникає питання, хто насправді намагається незаконно заволодіти майном: «Галінвест» майном громади чи мер Садовий має намір заволодіти майном «Галінвесту»?

Наша компанія жодним чином не здійснює рейдерську атаку на майно громади, що, на нашу суб'єктивну думку, не можна сказати про місцеву владу на чолі з Садовим.

У багатьох читачів, мабуть, виникає питання, чому місцева влада лише зараз так завзято почала боротися за повернення з постійного користування земельної ділянки, яка вже 30 років використовується «Галінвестом» у господарській діяльності?

На нашу думку, це очевидно для тих, хто хоч раз стикався та з власного досвіду знає про нереалізовані амбіції деяких міських чиновників. Нагадаємо, на ділянці компанією була зведена будівля, яка довший час використовувалась під ТПР «Добробут». В останні роки ця ділянка і будівля завдяки залученим інвестиціям набули привабливого вигляду: впорядковано вуличну торгівлю, МАФи, функціонує окремий супермаркет, який поповнює місцевий бюджет. За користування земельною ділянкою компанія також сплачує земельний податок до місцевого бюджету. Втім влада Львова жодного разу публічно не згадала про те, що Галінвест та його партнери регулярно і справно наповнюють міський бюджет податками. Парадоксально, але саме ці кошти без згоди громади витрачаються чиновниками на руйнування бізнесу та рейдерське захоплення майна компанії.

Нечуваним є те, як одна особа ламає всі засади існування права власності та маніпулятивними закликами до громади намагається заволодіти чужим майном, яке протягом 30 років створювалося та використовувалося «Галінвестом».

Ще абсурднішим виглядає спосіб, яким місцева влада пробує позбавити «Галінвест» користування земельною ділянкою та власності на об'єкт: Львівська міська рада оскаржує в суді правовстановлюючі документи на постійне користування земельною ділянкою, які нею ж і приймалися, а також заявляє про незаконність існування об'єкта на земельній ділянці, хоча Львівською міською радою ще в 1999 році було затверджено Акт державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкта до експлуатації, на підставі якого зазначений об'єкт було введено в експлуатацію.

З метою захисту законних прав та інтересів «Галінвест» звернувся до суду із зустрічним позовом до Львівської міської ради про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна, що знаходиться на земельній ділянці, без заявлення будь-яких вимог щодо передачі у власність самої земельної ділянки, яка і надалі залишається власністю територіальної громади. Однак, Господарським судом Львівської області у квітні було відмовлено у прийнятті зустрічної позовної заяви. Тоді «Галінвест» звернувся до Апеляційного суду, який скасував попередню ухвалу, а справу направив для розгляду до Господарського суду Львівської області.

Маневри Садового з метою вплинути на інвестиційну привабливість «Галінвесту»

Мер Садовий, очевидно, зараз не дуже покладається на суди та їхню спроможність узаконити рейдерське захоплення майна нашої компанії. А тому спонукав своїх підлеглих чиновників до дій, які ведуть до позбавлення активів компанії їхньої інвестиційної привабливості та наносять їй репутаційні й ділові збитки.

У травні виконком Львівської міськради нібито ухвалив рішення створити сквер на місці будівлі, яка на даний час перебуває у власності «Галінвесту». Такими діями та публікаціями про них Садовий, на наше переконання, пробує «вбити» інвестиційну привабливість активу, що належить Галінвесту. Він також сигналізує власнику і потенційним інвесторам щодо безперспективності подальшого використання і розбудови об'єкту, адже мер особисто на цьому місці бачить тільки сквер.

Рішення виконкому про створення скверу не опубліковано. Після ознайомлення з ним, йому буде надана правова оцінка із можливим зверненням до суду щодо його скасування.

Також з метою позбавлення нашої компанії активів в медіа, підконтрольних мерові, помічено тренд на маніпулятивне заперечення існування промислово-продовольчого торгового центру, який міська рада сама і прийняла в експлуатацію.

Галінвест продовжить відстоювати своє право на володіння майном і користування земельною ділянкою. Ми сподіваємось на те, що громадськість Львова з розумінням поставиться до цієї складної ситуації, а бізнес візьме до відома нашу історію і буде добре розмірковувати над всіма ризиками своєї діяльності та розвитку у Львові.

Для нас важливо, що громадськість Львова дає належну оцінку діям мера Садового і його підходу до керівництва містом, зокрема 58% львів'ян вважають, що на наступних виборах мером міста потрібно обрати когось іншого, а не Андрія Садового, а 23% опитаних переконані, що не варто навіть очікувати наступних виборів міського голови, і Андрій Садовий має залишити свою посаду якнайшвидше. Такими є результати опитування «Рейтингу», проведеного у травні.

Ми також віримо, що судами буде повно та об'єктивно досліджено всі обставини справи. Вважаємо, що атака місцевої влади на привабливі для її очільника активи повинна бути зупинена, оскільки прийняття рішення, яким Галінвест через 30 років буде позбавлений не лише права користування земельною ділянкою, а й права власності на об'єкт нерухомого майна, свідчить про небезпеку розвитку бізнесу у Львові, оскільки в будь-який момент місцева влада, заперечуючи правомірність видачі своїх же документів, може позбавити інвесторів активів, які створюються та використовуються ними, в тому числі, і для розвитку громади та міста.

Компанія «Галінвест»

Схожі новини