Передплата 2024 «Добрий господар»

«У „ГАЛІНВЕСТі“ до останнього не вірили, що причиною конфлікту з мером Львова може бути ймовірне не отримання „долі“ в нашій компанії»

Гендиректор ТОВ СУАП «ГАЛІНВЕСТ» Валерій Холодило стверджує, що Андрій Садовий хоче захопити майно і бізнес підприємства

Що відомо пересічному львів'янину про ринок «Добробут», який ще донедавна був позаду Оперного театру? Згрубша те, що ще у 90-х на його місці хотіли збудувати готель «Золотий лев». Але «щось пішло не так» і тимчасово на цій ділянці зробили ринок. Це «тимчасово» розтягнулося на десятки років… У «ковідний рік» ятки на ринку почали зносити, бо торгівля зовсім підупала. Тепер на місці «Добробуту» поставили супермаркет «Арсен».

А от тижні два тому міський голова Львова Андрій Садовий раптом став ньюзмейкером щодо ринку «Добробут». «Громаду Львова хочуть обікрасти на 500 мільйонів гривень! — заявив він у своєму відеозверненні. — Фірма, зареєстрована у москві, „ГАЛІНВЕСТ“, власник Холодило, колишній комсомольський діяч, на початках Незалежності обдурив міську владу, обласну владу, і переписав на себе землі, майно. Йдеться про територію, де був ринок „Добробут“. Дуже багато нерухомості. Це 500 мільйонів гривень у нинішніх цінах. На початках війни „чорні реєстратори“ почали це все переоформлювати. Коли ми це побачили, звернулися в поліцію, порушено кримінальне провадження. Правда, прокуратура вже скоро рік, як не може висунути звинувачення. Хоча є висновок Міністерства юстиції, висновок Держгеокадастру… Це все шите білими нитками! Думають, що в часі війни якось воно мине. Не мине! Це є мародерство і грабіж. Звертаюся до Генпрокурора — стати на захист громади міста Львова. Якщо не працюють чесні суди, працюють суди Лінча».

Особливо збентежили погрози мера вдатись до «суду Лінча». Що ж сталося у відносинах мерії і власників «Добробуту», що міський голова годен вдатися навіть до самосуду? Адже стільки років нібито все було гаразд… Чи дійсно львів'ян «обікрали на 500 мільйонів»? І що тепер буде далі? Аби отримати відповіді на ці запитання, ми звернулися до Генерального директора спільного австрійсько-українського підприємства «ГАЛІНВЕСТ» Валерія Холодила. «Кожне сказане мною слово буде підтверджено не припущеннями, а документами», — сказав під час зустрічі Валерій Холодило. І одразу показав свою трудову книжку: «Подивіться, я все життя працював на виробництві, ніколи не був «комсомольським діячем». А далі пан Валерій розклав всю ситуацію «по поличках»…

Історія створення спільного підприємства «ГАЛІНВЕСТ»

СП «ГАЛІНВЕСТ» було створене за часів СРСР, у 1990 році, тобто до проголошення Незалежності України. На той час була державна монополія зовнішніх зв’язків, тому реєстрація спільних підприємств була виключною компетенцією Мінфіну СРСР. Підприємство було створене на підставі Договору про створення спільного підприємства «ГАЛІНВЕСТ» від 11 січня 1990 року. Договір вступав у силу з моменту підписання, а підприємство вважалось діючим з моменту його реєстрації Міністерством фінансів СРСР. СП «ГАЛІНВЕСТ» було внесено в Реєстр спільних підприємств, створених в УРСР за участю радянських, іноземних організацій, фірм і органів управління.

В установчих документах йдеться, що засновниками підприємства стали Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівське управління Укрзалізниці, Промінвестбанк, ВПО «Маяк», а також австрійська компанія ABV.

Тому твердження, що «товариство зареєстроване у москві», використовується мером Садовий виключно як маніпулятивне — з метою асоціювати «Галінвест» з країною — агресором.

Як ТОВ СУАП «ГАЛІНВЕСТ» набуло право постійного користування земельною ділянкою, де був «Добробут»?

Звертаю увагу громадськості: земельна ділянка ніколи не була власністю компанії, а її власником завжди була і є громада міста Львова в особі Львівської міської ради. Зокрема, згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, за громадою м. Львова зареєстроване право комунальної власності на земельну ділянку загальною площею 0,6600 га, яка розташована на площі Князя Осмомисла. А за ТОВ СУАП «ГАЛІНВЕСТ» зареєстровано лише право постійного користування цією земельною ділянкою. Оскільки Львівська міська рада у 1993 році надала цю ділянку виключно у постійне користування Товариству, що підтверджується розпорядженням голови Львівської міської адміністрації народних депутатів «Про надання спільному українсько-австрійському підприємству «ГАЛІНВЕСТ» земельної ділянки для будівництва готельного комплексу на площі 300-річчя Возз'єднання, та розпорядженням голови Львівської міської адміністрації народних депутатів 1994 року «Про затвердження висновків комісії по переоцінці вартості частки Львівської міської адміністрації в статутному фонді спільного українсько-австрійського підприємства «ГАЛІНВЕСТ» і надання в постійне користування підприємству земельних ділянок при готельному комплексі, який в там ті роки будувався на пл. Я. Осмомисла, і при будівельно-виробничій базі в північному промвузлі міста та дозволу на її проектування і будівництво.

У подальшому на підставі вказаних розпоряджень Львівською міською адміністрацією народних депутатів «ГАЛІНВЕСТу» в 1993 році було видано Державний акт на право користування землею, яким закріплено в безстрокове користування цю земельну ділянку. Вказаний Державний акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право користування землею.

Звідки взялися «500 мільйонів»?

Місто завжди отримувало позитивний ефект від діяльності компанії - це були сотні робочих місць та сплачені до бюджету міста десятки мільйонних податків. Зокрема, за період з 2020 року по травень 2023 року сплатила земельного податку на загальну суму 2 602 649,23 грн.

Викликає обурення те, що Андрій Садовий звинувачує підприємствокомпанія «ГАЛІНВЕСТ» у завданні збитків львівській громаді на міфічну суму розміром півмільярда (!) через нібито привласнення комунальної землі, хоча це є відвертою неправдою. Пораховані Садовим 500 мільйонів — це його оцінка, але не «вкраденого у громади майна», це ринкова вартість споруд і обладнання на ділянці. Отже — це інвестиції самої компанії «Галінвест» та результат її 30-річної діяльності.

Історія будівництва торгово-продовольчого ринку «Добробут»

Ініціатива створення ринку «Добробут» належить Львівській міській раді. 28 квітня 1999 року Головним управлінням архітектури та містобудування Львівської міської ради народних депутатів листом було повідомлено СП «ГАЛІНВЕСТ» про можливість пристосування незавершеного будівництва готелю на вул. Старій під тимчасовий промислово-продуктовий ринок. Дозволи на облаштування ринку дали усі дозвільні органи. Облаштувати ринок компанія планувала тимчасово, до появи інвестора, але не довше, ніж на три роки. Однак через економічну кризу в країні побудувати готель тоді не вдалося.

Зважаючи на всі дозвільні документи (копії є в редакції. — Авт.), це повністю спростовує слова мера Андрія Садового про «заволодіння майном територіальної громади», Оскільки торгово-продовольчий центр, як нерухомість, ніколи не належав Львівській міській раді.

Історія конфлікту

Дії компанії «Галінвест» не вперше намагаються оскаржити в судах. Однак всі претензії до нашої компанії базуються на нікчемних, штучно вигаданих аргументах, оскільки прозорість та висока правова культура завжди була принципом діяльності в Україні нашого іноземного партнера.

Зокрема, хотів б нагадати Андрію Івановичу, що через невиконання взятих на себе зобов’язань перед товариством частка Департаменту економічної політики та ресурсів вибула зі статутного фонду «Галінвесту» в результаті банкрутства товариства та проведення санації. Це підтвердив своїм рішенням Вищий господарський суд ще у 2007 році.

Також суд встановив, що Львівська міська рада учасником СП ТОВ «ГАЛІНВЕСТ» не була. Ухвалами господарського суду Львівської області 2003 та 2004 року планом санації СП ТОВ «ГАЛІНВЕСТ» підтверджується закінчення процедури банкрутства (санації) товариства у зв’язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника. Планом санації визначалось, що австрійська фірма «ОСТ-ІНВЕСТ-УНД-БАУПРОЕКТМЕНЕДЖМЕНТ-ГМБХ», яка є головним кредитором СП «ГАЛІНВЕСТ», виявила бажання взяти участь у санації боржника та стати головним інвестором. Заходом щодо відновлення платоспроможності СП «ГАЛІНВЕСТ» було зобов’язання інвестора про погашення боргу, визнаного судом, шляхом переведення на австрійську фірму боргу СП «ГАЛІНВЕСТ».

У лютому 2022 року Львівська міська рада звернулась до Господарського суду Львівської області з позовною заявою до ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» про скасування акту на право постійного користування землею; скасування запису у земельному кадастрі про державну реєстрацію земельної ділянки; скасування державної реєстрації права власності ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» на нерухоме майно — промислово-продовольчий торговий центр на вул. Стара, 3 у. Львові. Дана справа розглядається Західним апеляційним господарським судом. Так, у 2021−2022 роках ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» дійсно вирішило провести державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою шляхом внесення запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі документів, які ще у 90-х роках минулого століття були прийняті посадовими особами Львівської міської ради з метою залучення інвестицій в його розбудову і розвиток.

Більше того, рішення на землекористування ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» міська рада сама надала суду, а також їх надала і в прокуратуру. А тому дивною виглядає позиція мера щодо тверджень у позові про підроблення документів на землекористування ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» при наявності рішень, які були прийняті протягом 1990−1994 роках посадовими особами Львівської міської ради. Більше того, Львівська міська рада під керівництвом Андрія Садового не оскаржує цих рішень в судових органах, а лише визнає, що такі були прийняті, проте не були виконані (реалізовані).

Дозвольте зауважити, що виправлення, що містяться у Державному акті на право користування землею серії Б № 39 434 та на яких наголошує Львівська міська рада, пов’язані виключно із тим, що бланк цього державного акту був старого зразка і станом на момент його оформлення змінились найменування органів місцевого самоврядування, до компетенції яких віднесено повноваження щодо розпорядження землями комунальної власності. Однак, це жодним чином не впливає на дійсність Державного акту на право користування землею і тим більше не свідчить про його підроблення.

Щодо відсутності реєстрації державного акту в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею, то відсутність такого запису не спростовує факт передання ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» у встановленому на той час законом порядку земельної ділянки у користування та надання належного державного акту, як і посвідченнядійсності цього акту в подальшому печаткою зі зображенням Малого Державного герба України — Тризуба. Більше того, відсутність Книги записів державних актів на право постійного користування землею у Львівської міської ради не може позбавляти ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» права на внесення відомостей до державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки обов’язок по збереженню відповідної книги, а також внесення до неї записів про видані державні акти було покладено саме на Львівську міську раду.

Господарський суд Львівської області вже цього року повністю відмовив у задоволенні позову Львівської міської ради. Не погоджуючись з вказаним рішенням, Львівська міська рада подала апеляційну скаргу на це рішення Господарського суду Львівської області до Західного апеляційного господарського суду. На сьогоднішній день справа перебуває на розгляді.

Можливі причини конфлікту

ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» в особі власників до останнього не вірило, що причиною існуючого конфлікту з мером Львова, який розпочався у 2022 році, може бути ймовірне не отримання «долі» в нашій компанії, про що неодноразово нас попереджали. Якщо б там були такі грубі порушення про які говорить Андрій Іванович, то чому цей «справедливий» мер 16 років чекав і не оспорював правових підстав перебування ринку «Добробут» в центрі міста Львова? Чому ж одразу не подавав заяв чи позовів про начебто злочинну діяльність, про яку стверджує? Тому, що є прихований мотив і, можливо, цей прихований мотив полягає в його бажанні захопити наше майно та бізнес.

Більше того, протягом 1998—2002 років Андрій Садовий був депутатом та головою комісії економічної політики Львівської міської ради і голосував за рішення по ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ». Він ніколи не голосував проти — це легко перевірити в архівах.

Як у «ГАЛІНВЕСТІ» бачать майбутнє ділянки колишнього ринку «Добробут»

ТОВ «СУАП «ГАЛІНВЕСТ» має багато планів розвитку і проєктів. Так, ми і далі хочемо збудувати готель у центрі Львова. А ще одну ідею розвитку локації «Добробуту» ми взяли з візії відомого львівського архітектора Юліана Чаплінського. Це транспортний хаб, в якому будуть сконцентровані трамвайні, автобусні та тролейбусні маршрути. Вони будуть зупинятися в нижній зоні цієї споруди. На середніх поверхах будуть підприємства street and food retail, на верхніх поверхах — ресторани, фудкорти. А з плоского даху будівлі буде починатися станція канатної дороги (фунікулер) на гору Високий замок. Це зробить локацію візитівкою міста Львова, яка буде аналогом Ейфелевої вежі в Парижі, та найбільш привабливою локацією для львів'ян і гостей міста.

Але реалізація такої візії неможлива, поки мером міста є Андрій Садовий, оскільки його спроби рейдерського захоплення цього об'єкту зводять нанівець усі спроби залучити інвестиції в об'єкт. Одночасно звертаю вашу увагу, що міський голова Львова власного бачення розвитку цієї локації не має.

Довідка «ВЗ»

Валерій Холодило народився 28.11.1958 р. у м. Стрий Львівської області. У 1975 р. вступив до Київського національного університету технології та дизайну. Переводом був зарахований на навчання в Технічний університет у Чеську республіку, який закінчив 1980 р. У 1980−82 рр. відслужив строкову службу в армії. Працював перекладачем «Інтуристу», змінним майстром, начальником цеху ВАТ «Промінь», комерційним директором ВАТ «Маяк». Від 1991 р. він є Генеральним директором спільного австрійсько-українського підприємства «ГАЛІНВЕСТ», засновником якого була австрійська компанія ABV. Від 1995 р. — власник і директор австрійської групи фірм Ost-Invest und Bauprojektmanagement G.m.B.H. Валерій Холодило також є виконавчим секретарем Всеукраїнської федерації шахів на трьох, членом опікунської ради музею Івана Гончара, членом клуба «Коло».