Передплата 2024 ВЗ

У тамбурі - як у вигнанні

Тварини не винні, що у людей бувають надто жорсткі інструкції

Нацгвардієць Валерій і його Ермі дві з половиною години зносили незручну їзду у тамбурі…
Нацгвардієць Валерій і його Ермі дві з половиною години зносили незручну їзду у тамбурі…

«Укрзалізниця» спільно із UAnimals (всеукраїнським гуманістичним рухом, який бореться за права тварин) терміново напрацюють оновлені правила перевезення тварин у поїздах. На такий крок залізничники пішли після гучного інциденту у потягу «Інтерсіті» за маршрутом «Київ-Чернігів», який викликав негативний резонанс.

У цьому поїзді їхав вій­ськовослужбовець Наці­ональної гвардії Валерій разом зі своєю службовою со­бакою Ермі. Дорога займала дві з половиною години. І весь цей час воїн зі своїм чотирила­пим другом перебував у шум­ному тамбурі - їхати Ермі біля квиткового місця Валерія забо­ронила провідниця. За її сло­вами, інструкція «Укрзалізниці» не дозволяє пасажирам подо­рожувати з тваринами у вагоні, якщо висота цих тварин у холці перевищує 45 см. Такі жорсткі норми продиктовано начебто турботою про безпеку пасажи­рів — найперше дітей, хворих на алергію. Для того, щоб їха­ти із великою собакою, відом­ство радить викупити все купе. До того ж тварина повинна мати намордник. В Ермі його не було. А ще в «Укрзалізниці» зазначи­ли, що службових собак зазви­чай перевозять у спеціальних вагонах.

Втомленого білого лабрадо­ра та його господаря у тамбу­рі помітила волонтерка Дарія Рубан. Зголосилася пильнува­ти собаку і запропонувала во­їну відпочити на своєму місці. Однак Валерій відмовився, всю дорогу провів на ногах. Дарія написала гнівний пост, який ви­кликав хвилю обурення у люби­телів тварин. Захисники приро­ди вважають, що братів наших менших дискримінують.

Ось одна з таких реакцій, від пані Юлії: «Людям не мож­на сісти на евакуаційний авто­бус із собакою, зняти житло із собакою, зайти в кафе чи в ма­газин із собакою. Проте їм мож­на ризикувати собакою, щоб вона знайшла тебе під завала­ми будинку, знайшла тебе в лісі, коли ти пішов гуляти без заря­ду на телефоні, витягнула тебе з води, тому що ти пішов купа­тися нетверезим, знайшла твою дитину, за якою ти не дивився. Подвійні стандарти безсовісних людей…»

А от у залізничному відомстві та й за місцем служби Валерія не бачать порушень. Керівник із пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександр Шевчен­ко сказав, що військового не ви­ставляли у тамбур, а він начебто сам попросився туди, бо знав, що вчиняє не за протоколом. А керівник пресслужби Нацгвар­дії Руслан Музичук у комента­рі «Громадському» заявив, що військовий взяв квиток на по­тяг, але не попередив, що буде із собакою, і сам сказав про­віднику, що буде в тамбурі. «Він (військовий — Ред.) каже: „Я не буду, бо знаю правила“. Як вій­ськові, ми маємо їх дотримува­тися і показувати приклад. Що наш хлопець і зробив».

Попри все, в «Укрзалізниці» визнали, що їхні інструкції за­старіли, тому перепишуть їх.

Два слова і від себе. Так, циркуляри — «то святе». Але ніх­то не відміняв закони людянос­ті. Собака не винна, що її об'єм трохи більший від «циркуляр­ного», і що в інструктора не ви­явилося намордника. Ермі за­служила право на гуманне ставлення до себе. Бо коли ви­конує свою роботу в екстре­мальних умовах, то не вимагає комфорту. Лізе під кулі, кида­ється на ніж бандита, проникає у небезпечні завали. Робить все, щоб нам з вами прислу­житися. Прислужімося бодай чимось таким Ермі, Мухтарам, Рексам, Дінам і ми…