Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ці дятли люблять старі ліси

У кожного з нас при слові «дятел» перед очима постає одна і та ж картина: попелястий птах з довгим дзьобом і червоною шапочкою на голові. Ніби всі однакові як дві краплі води. Але видів цих «молотобійців» значно більше, один на іншого на схожий

Білоспинний дятел за роботою.
Білоспинний дятел за роботою.

Велика споріднена колонія дятлів живе на території Наці­онального природного парку «Мале Полісся» (Хмельниць­ка область). Серед них — жов­ни сива, зелена і чорна, дятли великий, середній і трипалий. А нещодавно науковці Нацпар­ку вперше за останні десять років виявили тут ще й парочку рідкісних білоспинних дятлів, яких занесено у Червону кни­гу. Верхня частина спини у них чорна, а нижня — біла.

Переважно ці пернаті жи­вуть у північних регіонах Украї­ни, а тепер перемістилися до її центру. У корі тамтешніх дерев шукають жучків та їхні личин­ки. Від своєї рідні відрізняють­ся ще й характерним співом — тому на них і звернули увагу.

В Україні білоспинних дятлів не так уже й багато — від сили, 930 пар. Упродовж останніх двох десятиліть їхня популяція скоротилася у нас у три-чотири рази. Сталося це внаслідок суцільних вирубок старих лі­сів. Саме у них білоспинні дят­ли шукають для себе поживу — і тим самим лікують дерева.

Схожі новини