Передплата 2024 «Добрий господар»

Сороки стали сусідами містян

Ці розумні птахи добре освоїлися серед людей і транспорту

Сороки часто приземляються на тварин. Вишукують на них паразитів і скубають шерсть, якою вистеляють свої гнізда.
Сороки часто приземляються на тварин. Вишукують на них паразитів і скубають шерсть, якою вистеляють свої гнізда.

Напевно, і ви помітили, що у наших селах з їхнім спокійним ритмом життя стало значно менше сорок. Більше їх побачиш у містах, куди перекочували після того, як у глибинці стало менше ферм. Попри шалений вир життя у мегаполісах, там вони почуваються доволі зручно.

Орнітологи кажуть, у великих населених пунк­тах для сорок відкрилися нові можливості. Тут є чим по­живитися. Достатньо корму у парках, скверах, біля кав’ярень, ринків, складів, на узбіччях ав­тотрас та й, ніде правди діти — біля смітників, куди потрапля­ють рештки нашої їжі. Сороки не бояться людей, готові крізь від­чинене вікно залітати в їхні осе­лі, щоб поцупити шматок недо­їденої піци чи інший смаколик. Навіть якщо на землі ці птахи не знайдуть собі поживи, надиба­ють її на висоті: на дахах, бал­конах, парапетах та інших ви­ступах багатоповерхівок. У тому числі взимку дістануть наймен­ших жучків, які пробують схо­ватися у піддашшях, біля під­віконь, у будівельних отворах і тріщинах.

Під нашими редакційними вікнами я постійно чую скре­котання цих білобоких. Вони «обстежують» стіни сусідньо­го будинку, в якому давно ніх­то з людей не живе і не пра­цює, а значить, там поселилися інші живі істоти, які можуть ста­ти харчем для скрекотух. Про те, що на об'єкті є потенційні тро­феї, підказують нав’язливі візи­ти взводу сорок і їхні характерні сигнали, що нагадують короткі автоматні черги.

У містах ці птахи зручно обла­штовують свої помешкання. Не обов’язково живуть на деревах. Часто сховком для них можуть стати слухові вікна на горищах, вентиляційні камери, комини, висотні металоконструкції.

По тому, як сороки розважли­во ходять лише за кілька метрів від нас, можна зробити висно­вок: серед містян вони освоїли­ся.

Цікавинки про сорок

  • Хвіст сороки більший від її тіла.
  • Приручених змалку сорок можна навчити рахувати.
  • Надлишки їжі ці птахи ховають у землю, а знаходять «зана­чки» швидше, ніж ворони.
  • Своє гніздо сороки будують у формі кулі з невеликим боко­вим отвором-входом. Цей отвір завжди розміщено з південного боку — щоб у «хаті» було тепліше.
  • Перед виведенням потомства сорока може збудувати де­сяток гнізд, з яких потім вибере одне, найкраще. Решта гнізд слугуватимуть для відволікання уваги ворогів.
  • Батьківську оселю молоді сороки покидають через місяць після появи на світ.
  • Уривчасте скрекотання сорок для інших пернатих слугує сигналом, що на їхній території з’явився хтось чужий.

Схожі новини