Передплата 2024 «Добра кухня»

Прикраси з бісеру, які носили воїни УПА

Уродженка села Гринівців Тлумацької територіальної громади Наталія Слободян-Байдюк останніми роками живе у США. Разом із чоловіком Костянтином вони активно допомагають українському війську

Фото з архіву Наталії Слободян-Байдюк.
Фото з архіву Наталії Слободян-Байдюк.

Попри це, жінка не полишає своє улюблене бісероплетіння. Недавно створила низку патріотичних речей, котрі викликали чимале захоплення у поці­новувачів такого виду творчості.

«Коли вибухнула війна, — розповідає пані Наталія, — намистинки стали для мене найдієвішими ліками. Тоді розпочала робо­ту над лемківською кривулькою. Створен­ня згаданого жіночого намиста, яке скла­дається з трьох окремих частин, вкриває плечі і груди, займає багато часу, вимагає терпіння, посидючості…».

Ретельно підібравши барвисті кольори, бо річ мала бути присвячена швидкій пере­мозі Збройних сил України (тоді майстри­ня навіть не могла уявити, що чекає нашу державу попереду…), поринула у твор­чість. Через кілька місяців виплела трети­ну масштабного виробу. Коли вже було що приміряти на шию, зрозуміла: допустила грубу помилку, тож доведеться розпус­кати… Верхню стрічку, яку потрібно було мозаїчно сплітати, мисткиня виконала лег­шим методом — силянням. Це не дало ма­теріалу «розкльошитися» на грудях.

Також Наталія Слободян-Байдюк ство­рила чимало інших патріотичних виробів, за котрі раніше не бралася. Але попере­дньо замовила собі через пошту дуже гар­ну книгу-альбом про давні прикраси з бісе­ру. Так уперше дізналася про котильйони, які любили носи ти на кишеньці жакета воїни УПА. Це були невеличкі ткані вироби з квітковими чи пташиними орнаментами.

Про таке рукоділля згадала через деся­ток років і виготовила чимало речей на патрі­отичну тематику (у синьо-жовтих та черво­но-чорних відтінках). Вони сподобалися усім — але як вимпели до внутрішнього інтер'єру автомобіля. Ніхто і не здогадувався, що це давні чоловічі прикраси. Окрім них, захотіло­ся сплести оригінальні браслети.

«Мене просто зачарували схеми Анас­тасії Кисиленко на патріотичну тему, які вона створила за узорами відомих книг з художнього вишивання. Орнаменти — з усіх областей України на тлі державного прапо­ра, у вигляді тканих браслетів», — каже На­талія.

За такими «дороговказами» умілиця створила декілька браслетів, а пізніше — об'ємніших робіт. «Вони прикрашають автомобілі моїх рідних, вказуючи на іден­тичність свого господаря», — розповідає ентузіастка. Інші витвори зберігаються в оселі майстрині, де їх уже зібралася ціла колекція.