Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дракони справді жили на нашій планеті…

Наводили жах на інших жителів океану 72 мільйони років тому

Ось так, на думку палеонтологів, виглядав морський дракон.
Ось так, на думку палеонтологів, виглядав морський дракон.

Напередодні Року дракона, як мовиться, у тему, надійшло сенсаційне повідомлення з Японії. Там ідентифікували рештки цього чудовиська, яке, на думку вчених, побутувало на Землі, у водах Тихого океану, 72 млн років тому. Вчені вважають, що тогочасний дракон був блакитним. Про прадавнього морського хижака написали у виданні Journal of Systematic Palaeontology.

Мовою науки цю твари­ну називають мозазав­ром. Японський дослід­ник Акіхіро Місакі надибав його скелет, шукаючи морських мо­люсків-амонітів. Цікаво: щоб за­фіксувати точне розташування усіх кісток цього дракона, по­шуковцям довелося протягом п’яти років забирати із океан­ського дна зайву скам’янілість довкола цієї унікальної знахід­ки. Більше того, щоб не зруйну­вати розташування кісток дра­кона, було зроблено зліпок цих останків.

На основі зібраного матеріа­лу палеонтологи дійшли висно­вку, що мозазаври були завбіль­шки з теперішню білу акулу. Їхні дві задні ласти були довшими, ніж передні, а хвіст нагадував кермо у плавзасобах. Жодне сучасне морське створіння не схоже на блакитного дракона.

Вчені зробили припущення: великі передні ласти, ймовірно, допомагали мозазавру швидко маневрувати у воді, задні - слу­гували для пірнання або спли­вання, а хвіст потрібен був йому, щоб прискорюватися у гонит­ві за жертвою. Справді, від іс­тоти з такими вражаючими да­ними іншим жителям морських глибин уберегтися було важко…