Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Я так давно не був у цирку…»

Святий Миколай з подарунками зустрічав дітей у Львівському цирку

Фото автора
Фото автора

Чи всі діти цього року були чемними і чи всім приніс подарунки Святий Миколай? Мабуть, про це не знає ніхто. До когось щедрий Миколай прийшов вчасно — 6 грудня, а до особливо чемних вдруге — ще і 16 грудня. Саме у цей день Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» влаштувало свято «Миколай крокує світом» для діток, чиї батьки віддали життя за незалежність нашої країни, а також для тих, чиї батьки боронять нашу землю від російської навали сьогодні. Тож запросили їх на виставу у Львівський цирк, де діток зустрів Святий Миколай і вручив їм подарунки.

Спочатку святий Миколай вийшов привітатися.
Спочатку святий Миколай вийшов привітатися.

От тільки, на жаль, співзасновниця БТ «Мій тато захищає Україну» і засновниця БФ «Здійснити мрію» Уляна Флишко не змогла разом «з Миколаєм» дістатися до Львова. Бус з гуманітарною допомогою, яку везла в Україну пані Уляна, зламався у дорозі. Тож опікуватися проведенням свята взялися її надійні помічники.

Циркових вистав цього дня було дві, оскільки приміщення цирку не могло вмістити усіх запрошених. 750 діток з усіх куточків Львівщини приїхали на жовтих «Школяриках» вранці на виставу, а потім ще стільки ж — на вечірню.

— Мій тато після поранення лікується у Полтаві, — розповів журналістці «ВЗ» Сергійко з Лопатина. — Коли почув, що нас везуть до Львова в цирк, не міг вже дочекатися тої суботи. Я так давно не був у цирку…

Діти в очікуванні вистави у цирку.
Діти в очікуванні вистави у цирку.

— А я чув, що нам Святий Миколай буде подарунки давати, — втрутився у розмову Юрко. — Але щось не дуже в це вірю. Он скільки дітей приїхало, то Миколай набере стільки подарунків?

— Скоріше би та вистава вже почалася. Так хочеться клоунів побачити, — не вгавав Сергій. — Вони такі смішні.

… Нарешті світло згасло. Під купол цирку почали вкрадатися ілюмінаційні тіні - це на санях мчав до діток Святий Миколай.

Пригадала слова Юрка — чи справді на всіх вистачить подарунків. Але напередодні Уляна Флишко розповідала, що подарунок отримає кожна дитина.

«І не лише цього разу, — казала. — Бо ми підтримуємо дітей, чиї батьки захищають нашу країну від першого дня заснування товариства «Мій тато захищає Україну» — з 2014 року. Власне тоді й зародився волонтерський рух у нашій державі. Люди збиралися і допомагали бійцям, фронту. Ще тоді ми створили Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну». Побачили, що діточки, чиї батьки воюють, залишилися ніби наодинці з бідою, а іноді й горем, яке випало на їхню долю. Щоб такі діти не почувалися обділеними, ми з однодумцями вирішили створити таке товариство, яке би опікувалося дітьми, чиї батьки воюють (загинули, чи потрапили до полону, або зникли безвісти).

За словами Уляни Флишко, такі акції проводять не лише на великі свята, а майже щодня.

«Проводимо майстер-класи, урізноманітнюємо життя дітей, чим лише можемо, зрештою, робимо усе, аби відволікти їх від життєвих негараздів. А двічі на рік проводимо масштабні, з розмахом акції - до Міжнародного дня захисту дітей і до Дня святого Миколая».

За словами співзасновника БТ «Мій тато захищає Україну» Петра Колодія, сьогодні у цирк святий Миколай прийшов не лише до дітей з Львівщини.

«Ще два роки тому опікувалися лише дітками з нашої області, а з повномасштабним вторгненням росії в Україну взяли під своє крило ще й внутрішньо переселених діток. До повномасштабного вторгнення залучали до цієї акції більше дітей, але, зважаючи, що можуть бути повітряні тривоги, можемо запросити лише ту кількість, яка у випадку тривоги, зможе вміститися у бомбосховище».

Циркова вистави минула на одному диханні. І це був, мабуть, найкращий подарунок від святого Миколая — клоуни, яких так чекали діти, повітряні гімнасти, які, наче пір'їнки літали під самісіньким куполом, акробати і навіть кумедні тваринки. Ну, а потім настав найцікавіший момент — отримання подарунків. Їх отримали усі - торбинку, у якій цукерки, мандарини, фломастери, блокнот, новорічні наклейки, печиво…

Ось таких півтори тисячі торбинок приніс святий Миколай у Львівський цирк.
Ось таких півтори тисячі торбинок приніс святий Миколай у Львівський цирк.

Щоб спакувати півтори тисячі таких торбинок, напередодні проводили благодійні конкурси краси, під час яких збирали кошти для закупівлі солодощів.

А що у торбинці?
А що у торбинці?

І, звісно, докладаються до підтримки ще й добрі люди — інші благодійники та меценати. Бо не може дитина, батько якої вчора віддав життя за Україну, сьогодні почуватися обділеною…

Схожі новини