Передплата 2024 ВЗ

Цих довгодзьобих птахів звати… ківі

Новозеландці ними пишаються, як ми — лелеками

Від такого дзьоба-шила, яким вирізняються ківі, не втече жодна комаха.
Від такого дзьоба-шила, яким вирізняються ківі, не втече жодна комаха.

Ви знаєте про заморський фрукт ківі. А є ще й птахи з такою ж назвою і з таким же коричневим пір'ям. Живуть вони у Новій Зеландії, трохи схожі на курку. Їхня особливість — мають довгий дзьоб, пір'я, як шерсть. І не літають.

Чисельність ківі катастрофічно зменшується: щороку цих пернатих у дикій природі стає на два відсотки менше. За двісті років можуть вимер­ти зовсім. Тому з такою радістю у столиці Нової Зеландії Велінгтоні сприйняли новину про наро­дження двох пташенят ківі. За останні півтора сто­ліття це сталося вперше.

Ківі - один з найбільш поширених видів птахів у цій острівній державі, національна гордість кра­їни. Колись їх було 12 мільйонів особин, тепер — заледве 68 тисяч. Це пов’язано з великою кількіс­тю хижаків. Ще пташенят ківі знищують горностаї, коти, тхори, бродячі собаки. 95% жовторотиків до дорослого віку не доживають.

Щоб відновити популяцію цих екзотів, депар­тамент охорони природи Нової Зеландії розро­бив спеціальну програму. Деяких ківі вирощують у зоопритулках, де їм ніщо не загрожує. А двом пташенятам, які недавно народилися, орнітоло­ги встановили передавачі, які відстежуватимуть маршрути цих юних птахів. Учені хочуть більше зрозуміти їхню поведінку і запобігти загибелі. За програмою Capital Kiwi Project, тобто у «теплич­них» умовах, незабаром виростять ще 18 ківі.

Схожі новини