Передплата 2024 «Добрий господар»

Вироби із «паперової лози»

Ми звикли до плетіння вербовою лозою. А ось львів'янка Христина Івасюк використовує для цього доволі незвичний матеріал — газетний папір. Попередньо його скручує у трубочку, фарбує, ґрунтує. Лише відтак береться «чаклувати»

Христина Івасюк створила з паперу оригінальні речі. Фото автора
Христина Івасюк створила з паперу оригінальні речі. Фото автора

Про таку техніку хендмей­ду молода жінка довідала­ся з Інтернету. Займається нею вже три роки — відколи пішла у декретну відпустку. Постійно навчалася, вдосконалювала май­стерність. І все виходило.

Зараз в активі пані Христи­ни — різноманітні жіночі сумки, серветниці, хлібниці, кошики для фруктів, дитячі іграшки (бу­диночки-грибочки, візочки). Го­тові вироби покриті безпечним лаком (бо такі предмети вико­ристовуються на кухні тощо).

Упродовж останніх двох років майстриня бере активну участь у ярмарках народних ремесел. Спочатку люди скептично ста­вилися до новинок, вважаючи, що швидко розмокнуть та роз­сипляться. «Насправді ж, — каже умілиця, — вони не бояться во­логи. І з часом, навпаки, стають міцнішими (дерев'яніють)». Тож тепер значно побільшало охо­чих мати їх вдома.

Особливо приємно Христи­ні, що виготовлені нею іграшки припали до вподоби трирічному синочкові Левкові. Так, він дуже любить бавиться машинкою, в якій дерев’яні деталі поєднано з елементами паперової лози.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини