Передплата 2024 «Добрий господар»

Харківські сировари оселилися біля Моршина

До війни Наталія Кузнєцова жила у селищі Близнюки Харківської області. Там утримувала корів джерсійської породи, а з одержаного молока виготовляла крафтові сири

На Львівському фермерському ярмарку сири Наталії Кузнецової отримують схвальні відгуки від споживачів. Фото з архіву Наталії Кузнєцової.
На Львівському фермерському ярмарку сири Наталії Кузнецової отримують схвальні відгуки від споживачів. Фото з архіву Наталії Кузнєцової.

Після повномасштабного ро­сійського вторгнення родині довелося покинути рідні місця та перебратися на захід України. Разом зі сестрою Ольгою та її чоловіком Олексан­дром біженці оселилися у селі Воля-За­деревацька, що за 10 км від курортного містечка Моршина Стрийського району. На привезеному зі собою обладнанні сло­божанці продовжили розпочату справу.

«Свого часу я також працювала з козя­чим та овечим молоком. Обрала італійську групу сирів. Моєю першою вчителькою була українка, котра жила на Апеннінсько­му півострові. Там навчалася на фермах. А приїжджаючи в Україну, передавала набуті знання нам», — розповідає Наталія Воло­димирівна.

Ентузіастка пригадує, що перш ніж зупинитися на певній технології вироб­ництва, експериментувала з багатьма заквасками, пастеризованим та непасте­ризованим молоком.

Нині лінійка сирів — надзвичайно різ­номанітна. Є тут м’які, напівтверді, тверді різновиди з витримкою сім місяців (зага­лом понад 20). Пані Наталія усміхається: «Виготовляємо продукцію з молока корів, які п’ють моршинську воду та споживають запашні трави Прикарпаття».

Та навіть за цих умов господарі прискі­пливо перевіряють закуплену в місцевих жителів сировину у власній лабораторії, а згодом пастерилізують.

Віднедавна жінка почала продавати свої вироби на Львівському фермерсько­му ярмарку. Вони користуються неабия­ким попитом.

Окрім сироваріння, Наталія Кузнєцова на Львівщині відкрила для себе нові на­прями діяльності. Зокрема, взялася пле­кати овочі за допомогою пермакультури, а також вирощувати птицю без додавання у корм жодних шкідливих інґредієнтів.

Схожі новини