Харківські сировари оселилися біля Моршина
До війни Наталія Кузнєцова жила у селищі Близнюки Харківської області. Там утримувала корів джерсійської породи, а з одержаного молока виготовляла крафтові сири
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/498567/syr.jpg)
Після повномасштабного російського вторгнення родині довелося покинути рідні місця та перебратися на захід України. Разом зі сестрою Ольгою та її чоловіком Олександром біженці оселилися у селі Воля-Задеревацька, що за 10 км від курортного містечка Моршина Стрийського району. На привезеному зі собою обладнанні слобожанці продовжили розпочату справу.
«Свого часу я також працювала з козячим та овечим молоком. Обрала італійську групу сирів. Моєю першою вчителькою була українка, котра жила на Апеннінському півострові. Там навчалася на фермах. А приїжджаючи в Україну, передавала набуті знання нам», — розповідає Наталія Володимирівна.
Ентузіастка пригадує, що перш ніж зупинитися на певній технології виробництва, експериментувала з багатьма заквасками, пастеризованим та непастеризованим молоком.
Нині лінійка сирів — надзвичайно різноманітна. Є тут м’які, напівтверді, тверді різновиди з витримкою сім місяців (загалом понад 20). Пані Наталія усміхається: «Виготовляємо продукцію з молока корів, які п’ють моршинську воду та споживають запашні трави Прикарпаття».
Та навіть за цих умов господарі прискіпливо перевіряють закуплену в місцевих жителів сировину у власній лабораторії, а згодом пастерилізують.
Віднедавна жінка почала продавати свої вироби на Львівському фермерському ярмарку. Вони користуються неабияким попитом.
Окрім сироваріння, Наталія Кузнєцова на Львівщині відкрила для себе нові напрями діяльності. Зокрема, взялася плекати овочі за допомогою пермакультури, а також вирощувати птицю без додавання у корм жодних шкідливих інґредієнтів.