Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пишаюся, що у мене такий син!»

Своїми піснями 9-річний Юрій Напора за рік зібрав на потреби ЗСУ аж 3 мільйони 106 тисяч гривень

Фото Назара НАПОРИ
Фото Назара НАПОРИ

Уперше про малого талановитого артиста, який своїм співом збирає кошти на потреби наших захисників, я почула торік. 8-річний Юрій Напора зі Львова за дуже короткий термін зібрав 95 тисяч гривень, які передав військовому капелану, отцю Михайлу Греділю — пароху храму Благовіщення в Городку, керівнику Громадського об'єднання «Апостольська чота».

Рівно через рік, у серпні 2023 року, ста­ло відомо, що 9-річний Юрій Напора зі­брав для ЗСУ аж 3 мільйони гривень! Бать­ко юного волонтера Назар Напора розповів журналістці «ВЗ», що ідея збирати гроші для українських захисників належить його си­нові Юрчику. «Я пишаюся, що у мене такий син!» — сказав пан Назар.

Лише тиждень тому було відомо, що хло­пець зібрав уже 3 мільйони гривень. А на 28 серпня, за словами батька, Юра зібрав уже 3 мільйони 106 тисяч.

— Обставини змусили мене піти на ро­боту, — каже пан Назар. — Відповідно, ми з Юрчиком маємо обмежений час для таких концертів. Тож волонтеримо лише у суботу-неділю. У неділю зазвичай співаємо у церк­вах. Ця традиція залишилася з зими, коли надворі було холодно співати. Отець Ми­хайло Греділь домовлявся по селах у Горо­доцькому районі. Скриньку з коштами пере­давали отцеві. А тепер ситуація змінилася — ми співаємо на «щось конкретне». Якщо отець Михайло каже, що така-то бригада потребує тепловізор, значить, я пишу на скриньці, що кошти підуть на закупівлю те­пловізора для певної бригади, яка воює на такому-то напрямку.

Коли у Городоцькому районі «закінчили­ся» церкви, брат пана Назара — священник, отець Тарас запросив їх на свою парафію. До прикладу, в одну з крайніх неділь вони виступали у церкві Зіслання Святого Духа, що у Наварії. Усі кошти залишили отцеві з тією умовою, що їх буде витрачено на по­треби військових з їхньої парафії. І усі 30 ти­сяч гривень, які вдалося зібрати, буде вкла­дено у закупівлю чогось найнеобхіднішого.

Наступними вихідними на Юрія та його батька, який акомпанує синові на синтеза­торі, чекають районні центри — Стрий, Дро­гобич. Там будуть співати просто неба.

За час волонтерських виступів, що стар­тували торік 8 серпня, Назарові Напорі з усіх зібраних коштів було виділено 24 тисячі гри­вень на пальне. «Звісно, я витратив на паль­не значно більше, але мені було приємно, що ГО „Апостольська чота“ виділяє гроші на заправку. Хочете, я вам надішлю усі фінан­сові звіти?!».

Військові про Юрія Напору, маленько­го волонтера, якого Всевишній наділив не лише талантом, а й щедрим серцем, зна­ють. Передають йому цукерки і футболки, прапори, підписані різними військовими бригадами, шеврони, нагороджують гра­мотами. Юрій Напора отримав грамоту і від міністра оборони.

Та найбільше Юрчик пишається іконою святого Юрія, яку йому подарували вій­ськові, нагрудним знаком «Захиснику України. За сприяння ЗСУ» та 152-міліметровою гільзою, яку бійці передали з передової.

Схожі новини