Передплата 2024 «Добрий господар»

Шле фронтовикам варення із чорниць і домашні мікстури

Двадцять дві півлітрові баночки власноруч приготовленого чорничного варення передав воїнам ЗСУ через свого фронтового товариша із позивним «Джон Картер» краєзнавець Ігор Коселевич зі Сколівщини. Карпатський гурман хоче, щоб його смачний десерт нагадував воїнам про їхній дім, сім'ю, додавав сил і снаги бити ворога

Чорниця, варення з якої наготував пан Ігор, навертає фронтовикам спогади про далекий дім.
Чорниця, варення з якої наготував пан Ігор, навертає фронтовикам спогади про далекий дім.

Кореспонденту «Високого Замку» волонтер розповів свій простий, але трохи затяжний спосіб приготування солодощів для наших захисників:
 — Варив чорницю я три рази, як мовиться, у три прийоми. Якщо «на старті» у каструлі було шість літрів ягід-афин, то «на фініші» повинно залишитися їх якихось чотири, решта має википіти. Коли починає гуснути, додаю цукру і блендером перебиваю до однорідної маси…

Пану Ігорю хотілося б надіслати нашим фронтовикам іншого варення-джемів — із малини, ожини, але вони цього літа у його краях не вродили.

Ось такі посилки карпатський волонтер шле захисникам України.
Ось такі посилки карпатський волонтер шле захисникам України.

Не тільки «гастрономічні» посилки цей житель Бойківщини відсилає на фронт. Щотижня передає воїнам і власноруч виготовлені мікстури, основним компонентом яких є живиця. Ці мазі навчив його колись робити старенький знахар із Тухлі - він ще дитиною допомагав лікувати січових стрільців, які захищали рідну землю під час боїв на Маківці…

За записаними у того цілителя рецептами пан Ігор робить «окопну», живичну мазь, ялицеву олійку. За його словами, живична мазь сприяє загоєнню ран, «окопна» — тамує біль у суглобах, коли воїнам крутить ноги. А ялицева олія помічна тим, що заживляє прілості які утворюються внаслідок носіння важких бронежилетів.

Від фронтовиків надходять схвальні відгуки і на варення, і на ліки. Ось що сказав поранений воїн Назарій Прінь:

— Ще перед операцією мені написав знахар зі Сколівщини, який виготовляє дуже круту живичну мазь. Він цю мазь безкоштовно відправляє військовим в різні точки країни. Відправив її і мені, вона допомагає швидшому загоюванню ран після хірургічних втручань, і має багато інших живичних властивостей. Дякую, пане Ігорю!

Тим часом карпатський знахар чекає осіннього грибного сезону, щоб назбирати боровиків, насушити їх і відправити хлопцям на передову. Карпатська юшка з грибами їм дуже подобається.

Схожі новини