Передплата 2024 «Добрий господар»

Заньківчани провели «генеральну репетицію» для журналістів

Прем'єрами Театр імені Марії Заньковецької відчиняє двері у 106 театральний сезон

Фото авторки
Фото авторки

12 серпня Львівський Національний академічний театр імені Марії Заньковецької відчинить двері у свій 106-й театральний сезон виставою-концертом «Тільки у Львові». Напередодні, 11 серпня, у Театрі було проведено пресконференцію для представників ЗМІ, під час якої в.о. генерального директора-художнього керівника театру Максим Голенко розповів про творчі плани сезону 2023−2024. А плани у нового керівника заньківчан направду шалені. Лише до Нового року на трьох заньківчанських сценах буде поставлено 8 прем'єр.

Мабуть, вперше за всю історію існування театру імені Марії Заньковецької було змінено формат проведення пресконференції. Журналістів запросили на велику сцену театру, де вони бодай на годину могли відчути той дух і те хвилювання, яке переживають актори під час вистави. А для «підсилення» відчуття ще й додали атракції - на сцену час від часу запускали важкий дим. Усе виглядало, як на генеральний репетиції вистави…
Максим Голенко очолив колектив заньківчан лише два місця тому. Термін дуже короткий. Але навіть за такий короткий час вже є суттєві результати його господарської роботи. Ще на своїй першій пресконференції Максим Голенко пообіцяв, що одним із господарських «переворотів» буде облаштування нової сцени. На третьому поверсі незабаром буде відкрито ще одну сцену «Стрих». Саме на ній режисер-заньківчанин Ігор Білиць ставить прем'єру вистави «Доця» за романом Тамари Горіха Зерня. І відбудеться ця знаменна подія вже 21−22 жовтня! І, як дуже вірить Ігор Білиць, саме у дні прем'єри наші Збройні сили звільнять Донецьк (події роману розгортаються навесні-влітку 2014 року у Донецьку. — Г.Я.). «Щоб прем'єра про окупацію Донецька стала його деокупацією!», — сказав Ігор Білиць.

На сцені «Стрих» відбудеться ще одна прем'єра. Це буде вистава за книгою Кузьми Скрябіна «Я, „Побєда“ і Берлін». На запитання журналістки «ВЗ», чи буде запрошено у цю постановку Івана Бліндара (зіграв у фільмі «Я, „Побєда“ і Берлін» головну роль. — Г.Я.), пан Голенко відповів, що «Іван — талановитий актор, але у виставі я бачу іншого актора. Можливо, це буде Іван Шаран, відомий за роллю Богдана у стрічці «Шалені волоцюги».

За півтора місяця, 23−24 вересня, на Великій сцені театру відбудеться прем'єра вистави «Земля» за Ольгою Кобилянською. Про роботу над постановкою розповів режисер Київського Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Давид Петросян. За словами пана Петросяна, це буде «не та вистава», яку він ставив колись на іншій сцені. «Бо ж для чого повторювати те, що глядачі вже бачили», — сказав режисер.

На Камерній сцені у перших числах жовтня також буде прем'єра, яку зіграють заньківчани старшого покоління. Про роботу над новою виставою «Життя прекрасне» за п'єсою Ф. Строппеля розповів режисер В’ячеслав Жуков.

Звісно, пан Голенко не лише обійняв посаду «господарника» театру. Пан Максим, насамперед, талановитий режисер, і на заньківчанській сцені також має намір представити кілька нових вистав. Одна з них «Вороги. Історія кохання». А до 85-річчя від дня народження видатного композитора Володимира Івасюка Максим Голенко ставитиме «Червону руту», яку написала Наталка Ворожбит.

За словами в.о. генерального директора, театр вже поповнився новими акторами. Когось зарахували у штат, інші співпрацюватимуть з театром. До театру повернувся улюбленець львівської публіки Юрій Хвостенко. Прийшли і відомі актори — Оксана Козакевич та Ярослав Федорчук — провідні актори Львівського театру імені Леся Курбаса, а також актриса Київського Молодого театру Анастасія Євтушенко. Родину заньківчан поповнила зірка сучасного українського кіно Соломія Кирилова (головна роль у фільмі «Памфір». — Г.Я.). Ще одна радісна новина — з війська повернувся заслужений артист України Василь Коржук.

Схожі новини