Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рекордний приплід коров’ячої «мами» з Уличного!

Унікальний випадок стався в селі Уличне на Дрогобиччині, де в домашньому господарстві Ірини та Ігоря Павлишиних корова Сива цілою трійнею «розродилась». Таке, як коментує отриманий приплід завідувач Уличнянської дільниці Державної ветеринарної медицини Микола Савчин, трапляється вкрай рідко

Власниця з коровою-рекорсдменкою.
Власниця з коровою-рекорсдменкою.

Не пам’ятають старожили такого

Ніколи ще, як стверджує Микола Савчин, який вже 25 років працює ветеринарним лікарем, не доводилось йому мати справу із такою приємною історією. Нічого про подібні рекордні приплоди в селі не чув він ні від свого батька, ні від діда. В Уличному, як, зрештою, і в Дрогобицькому районі в цілому, зафіксовано випадки, хоч і дуже рідко таке траплялося, коли корови «розроджувались» двійками теляток. Коли таке стається — новина миттєво «облітає» село. Немало людей, почувши про «аномальний» випадок, проситься до господарів корів, щоб на власні очі побачити телятка, довідатись про «секрети» незвичних приплодів: одна річ отримати від корови одне телятко, а зовсім інша — два чи навіть три. Рекордний приплід корови подружжя Павлишиних з Уличного дотепер між собою обговорюють сільські господарі. Справді не пам’ятають люди, аби чиясь корова привела на світ аж трійко теляток.

Один раз на 100 тис. випадків

Та що там Уличне! Нічого подібного не було у цілому Дрогобицькому районі. А якщо й було, то настільки давно це сталося, що навіть спеціалісти, лікарі ветеринарної медицини нічого не пам’ятають. Тому уличнянцям хочеться почути якесь пояснення, довідатись про застосовані у годівлі тварин «рецепти», аби, взявши це на «озброєння», спробувати утримувати свої домашні тварини за тією ж самою «методою», що й подружжя Павлишиних. Буде добре, якщо комусь із найбільш допитливих односельців господарів корови-рекордистки вдасться повторити те, що вже сталося у тепер відомому всім домашньому господарстві. Але навряд чи. Як стверджують науковці, тут не простежується жодна закономірність. Так, час від часу трійко теляток народжується. Відбуваються такі історії раз на 100 тис. випадків.

Сьомий за рахунком отелення

У нашої корови-рекордистки теперішнє отелення сьоме. Її вік — дев’ять років. Усі попередні «пологи», як, зрештою, і останні, відбулися без ускладнень. Трійня народилась не внаслідок штучного осіменіння. Сива була покрита биком. Якщо у всіх попередніх випадках корова завжди отелювалася вчасно, то востаннє термін народження «посунувся» на 7 днів. Це трішки спантеличило господарів корови, але не настільки, щоб здогадатись чому саме відбувся зсув у термінах отелення. Як стверджує Микола Савчин, спочатку корова-мати народила теличку Красульку.

Перша теличка Красунька.
Перша теличка Красунька.

Сталося це в 11 год. 30 хв дня. Вона — чорно-рябої породи. Після цього настала черга її «сестрички». Народилась вона о восьмій годині вечора. Повністю чорна з білою зірочкою на голові. Тому дістала назву Чорна.

Друга теличка Чорна.
Друга теличка Чорна.

Лише через дванадцять годин після першого приплоду дався чути бичок Стецько.

Красень-бичок Стецько.
Красень-бичок Стецько.

Як справжній «джентльмен», він, мабуть, вирішив, що не вартує пхатись із власним виходом на світ Божий перед своїми «сестричками», тому терпеливо чекав своєї черги. І дочекався. Історія з рекордними коров’ячами пологами в Уличному завершилась о 23 год. 30 хв вночі. Цікаво, що упродовж усього часу, скільки тривало народження теляток, не знадобилась стороння допомога. Все обійшлось без маніпуляцій і ревізій. Сива усе витримала. Свого роду феномен. Далеко не всі корови після таких пологів виживають.

Мали одну корову. Тепер же — міні фермою володіють…

… Після останнього отелення своєї корови Павлишини, які до цього мали лише одну «годувальницю», тепер, як самі ж жартують, стали власниками мініферми. Із бичком Стецьком все зрозуміло. Треба лишень почекати поки підросте та вагу набере. А Красульку та Чорну продати доведеться. Не сьогодні-завтра, але доведеться. Наразі ж ними всіма господиня опікується. Важко, дуже важко дається це «опікунство». Тричі на день годує теляток Ірина Павлишин. Близько півтори години йде на те, щоб, підготувавши все необхідне, нагодувати двох «сестричок» та «братика». А їжу свою «підопічні» отримують не раз на день, а тричі. Щоб забезпечити збалансований за поживними речовинами раціон годівлі господиня постійно купляє сухе молоко. За цим постійно до Стебника та Дрогобича їздить. Маленькі телятка, як і маленькі діти, потребують постійного, добре організованого догляду.

Схожі новини