Передплата 2024 «Добра кухня»

Солодка малина — наче гірка редька…

Замість прибутків приносить селянам розчарування

Ось таку гарну малину виростив фермер Степан Вивірка. Продати її доведеться запівдарма...
Ось таку гарну малину виростив фермер Степан Вивірка. Продати її доведеться запівдарма...

Цьогорічне літо розбиває райдужні надії українських ягідників, які ті плекали з ранньої весни. Попри щедрий урожай малини, зиску від неї не отримують. Більше того, опиняться, швидше за все, у великих мінусах.

У кінці березня спостерігався справжній бум на саджанці малини. Люди на селі, які через війну втратили можливість закордонних заробітків, купували їх по кілька сотень, а то й — тисяч. Розрахунок був на те, що вже у кінці липня на початку серпня, коли ця ягода мала вродити, видатки (три гривні за саджанець) повернуться сторицею.

Сталося не так. Коли новоспечені фермери посадили малину, обсапали її, підживили, обробили проти шкідників і хвороб, підвели у рядки до неї воду, стало відомо, що за майбутні ягоди їм заплатять сущий мізер — від сили, 22 грн за кілограм. І це при тому, що три роки тому, коли долар оцінювали у 27 грн, малину приймали по 80−90 грн і більше за кіло.

По 22 грн, у кращому випадку, на приймальних пунктах і платять. Півбіди, якщо господарі мають невеликі площі і велику родину, тобто дармові робочі руки, якими «за дякую» збиратимуть урожай. А якщо доведеться наймати збиральників? З кожного кілограма їм доведеться віддати за роботу по 15 грн. Інші три гривні з кіло — компенсація за витрачене пальне на транспортування малини, підвіз-відвіз збиральників. Господареві залишається якихось чотири гривні. Хіба то нині гроші? Вони навіть не компенсують коштів на придбані добрива…

У людей взагалі опустилися руки, коли їм сказали, що фірми з приймання малини на кілька тижнів закриють…

У декого з відчаю виникала думка переорати малинові плантації. Інші хотіли висипати зібрані ягоди під кабінетами влади. Але потім трохи охололи. Без копійки не проживеш. Їсти ще, дякувати Богу, в селі знайдеться що. Але за що вчити у коледжах, ліцеях, університетах своїх дітей? За рік науки у колишньому училищі треба внести 30 тисяч грн! А є ще «комуналка»…

Тому, зціпивши зуби, стікаючи солоними потами, малиноводи збирають і віддають за безцінь свій урожай. Ягоди їхні солодкі, але з гірким присмаком.

Схожі новини