Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На малородючій ділянці висадив фундук

Раніше Олександр Батьковець із Новороз­дільської ОТГ Стрийського району виро­щував гречку та інші традиційні сільсько­господарські культури. Однак останнім часом вирішив закласти фундуковий сад (адже тепер є попит на таку продукцію)

Із висаджених навесні саджанців Олександр Батьковець планує виплекати фундуковий сад. Фото – Суспільне-Львів.
Із висаджених навесні саджанців Олександр Батьковець планує виплекати фундуковий сад. Фото – Суспільне-Львів.

Для цього ініціативний чоловік використав узяту в оренду малородючу ділянку. Упродовж двох років розчищав її від дикорослих чагар­ників та розрівнював. Паралельно шукав ін­формації, як доглядати новинку: знайомився з досвідом закарпатських колег.

А нинішнього сезону ґазда висадив понад 16 тисяч саджанців італійського сорту Тонда ді Джиффоні. Він морозостійкий (витримує знижен­ня температури до -30°С), а також вологовитри­валий, що важливо для погодних умов Львівщи­ни. Схема розміщення — 3×5 м — щоб міжряддям могла вільно проходити техніка, скошуючи траву, обприскуючи крону тощо. Ще ж полегшить до­гляд змонтована система крапельного поливу.

Згадані деревця середньорослі. Горішки дозрівають на початку вересня. Віддача доволі висока — 3−3,5 т/га.

До речі, фундукові потрібні запилювачі. Ними стали «прописані» на площі представни­ки сорту Moртарелла.

Плодоносити молодий сад розпочне з дру­гого року, поступово нарощуючи темпи. Так, третього сезону урожайність сягне 30%, потім — 40% і т. д. Зауважимо, що втілити в життя свої мрії господареві вдалося завдяки державній підтримці. Він виграв грант розміром понад 6 млн грн за програмою «Свій сад».

У майбутньому Олександр Володимирович має намір закупити обладнання для перероб­ки горіхів. Хоче виготовляти олію, горішки в шоколаді й інші смаколики…

Схожі новини