Передплата 2024 «Добрий господар»

Господиня врятувала крота, а він — її малину

Не грішіть на цього «землекопа», а скористайтеся результатами його праці!

Можливо, він і не симпатичний – зате який працьовитий і корисний!
Можливо, він і не симпатичний – зате який працьовитий і корисний!

Про цих тварин ми знаємо дуже мало. Сліпі, незграбні, живуть весь час у землі, риють нори-коридори і насипаними на поверхні купками дошкуляють городникам — тільки й усієї інформації. А от про користь, яку приносять кроти, відомостей майже нема. А вони, виявляється, можуть стати несподіваними помічниками людини…

Обходячи свої грядки, молода фермерка Ма­рія побачила крота, який, напівживий, лежав у великій ка­люжі. Не сподіваючись вряту­вати небогу, все ж дістала його з води і поклала у тінь біля ми­шачої нірки на плантації малини. Може, якраз оклигає?

Наступного дня крота на цьо­му місці не побачила. Але по­мітила, що грунт біля її малин немовби розпушено. Відразу здогадалася, чия то робота.

Була ще одна несподівана користь від цього незвичного землекопа: кріт «зачистив» ря­док малини від хробаків-личи­нок травневого хруща, а також від інших шкідників, які під'їдали коріння цих рослин — ведме­док. І, на радість Марії, мали­на, яку раніше постійно вражали під землею паразити, переста­ла в’янути.

Ось такою виявилася кро­тяча вдячність за вчасно про­стягнуту руку допомоги. До речі, нам з вами не слід злити­ся через нариті кротами куп­ки у садах, на грядках, на лу­ках. Цю, очищену від шкідників землю, добре використати для вазонів, для висівання розсади у теплицях.

Схожі новини