Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Співають, немов жебонить потічок

Бджолоїдки — дуже яскраві, працьовиті й охайні птахи

Бджолоїдки зачаровують своїм яскравим виглядом і приємним співом.
Бджолоїдки зачаровують своїм яскравим виглядом і приємним співом.

Тисячі маленьких «співучих райдуг» — яскравих пташок-бджолоїдок — цими днями можна помітити у небі над територією національного природного парку «Тузлівські лимани», що на Одещині. Про появу великої колонії цих барвистих пернатих повідомила «Українська правда» з посиланням на наукового співробітника парку, біолога Івана Русєва.

Бджолоїдки — вельми колоритні птахи. Милу­ють око своїм червоно-жовто-зеленим опере­нням і зачаровують характерним, схожим на звук дзвінкого потічка, співом. Мають довгі дзьобики і такі ж хвостики. Багато часу відводять сангігіє­ні: щоби позбутися паразитів, купаються у воді і у піску, старанно чистять своє пір'ячко, змащуючи і розгладжуючи кожну пір'їнку.

Живуть ці птахи у норах, на схилах біля водойм. Літають дружними зграйками, полюючи на льо­ту за комахами. Трохи схожі на ластівок. Харчу­ються у тому числі бджолами, через що їх недо­люблюють пасічники. Останні чомусь забувають, що бджолоїдки промишляють також на шершнів, ос, які є ворогами «божих комах».

В Україні бджолоїдок до 50 тисяч пар — мешка­ють здебільшого у південних і центральних регіо­нах. Часто можна побачити їх у Галичині.

Схожі новини