Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку № 3

Фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» переміг на Міжнародному кінофестивалі у Клівленді

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Повнометражний документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського журналіста, письменника та режисера Мстислава Чернова став одним із переможців 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді. Стрічка про блокаду Маріуполя і злочини росіян стала лауреатом в номінації Standing Up, у якій представлено фільми про важливі суспільні події та боротьбу за справедливість.

«20 днів у Маріуполі», який створили Мстислав Чернов, Associated Press і Frontline, розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення. Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого — за годину до початку вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається у місті, зокрема гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів. Вони першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку № 3. Медіафайли, які облетіли увесь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця у Маріуполі, де зберігався зв’язок. 15 березня команда покинула Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, стали основою документального фільму.

На запитання: «Як ви приїхали до Маріуполя і чи було для вас очікуваним, що росія розпочне наступ не тільки на сході, а й з території Білорусі?», пан Чернов відповів так:

— Те, що буде загострення, було зрозуміло ще на початку лютого. Я пам’ятаю, що, коли я публікував сюжет про те, як Харків готується до вторгнення, мені писали друзі з Харкова: «Що ти розводиш паніку — нічого не буде!». А я їм казав: «Яка паніка? Люди готуються — потрібно це показати». Але вже було відчуття, що щось готується. 20−21 лютого, коли росія провела засідання ради безпеки, було зрозуміло: буде вторгнення. Ми тоді не розуміли масштабів. Нам здавалося, що воно буде більше сконцентроване на Донбасі й росія намагатиметься пробити коридор до Криму. Саме тому ми обрали Маріуполь. Адже Маріуполь за будь-якого розкладу був стратегічною ціллю росії. Ми зрозуміли, що нам потрібно бути саме там, бо це буде ключове місце.

Кадр з фільму.
Кадр з фільму.

Це вже друга американська премія кінострічки Чернова — у січні 2023 року «20 днів у Маріуполі» отримав Приз глядачів (Audience Award) на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно «Санденс». Крім того, стрічка здобула премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) у категорії «Найкращий документальний фільм». Ще фільм отримав дві нагороди журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія) у номінаціях «Висвітлення міжнародних новин» і «Ексклюзив року», а персонально Мстислав Чернов — у номінації «Оператор року».
За словами Мстислава Чернова, «нагорода кінофестивалю в Клівленді означає, що історія українців, історія опору, трагедій та болю не залишає байдужим нікого у світі. Мета цього фільму — продовжувати нагадувати людям по всьому світу, якими жертвами дістається українцям кожен день цієї титанічної боротьби із загарбниками».

Європейська прем'єра стрічки пройшла на Копенгагенському фестивалі документального кіно CPH: DOX. За словами режисера, фільм планують показати на найбільшому в Північній Америці фестивалі документального кіно Hot Docs (Канада) та Міжнародному фестивалі документальних фільмів Doc Aviv (Ізраїль). Українська прем'єра «20 днів у Маріуполі» відбудеться влітку 2023 року.

А тим часом…

Стрічка українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» на цьому ж кінофестивалі у Клівленді додала до своєї скарбнички нагород ще одну — перемогу у категорії «Фільми з Центральної та Східної Європи».

Схожі новини